Aantal vrouwelijke daklozen stijgt in Brugge

De nachtopvang Brugge is nog op zoek naar extra vrijwilligers. © SVK
Stefan Vankerkhoven

Voor het eerst is er een significant aantal vrouwelijke daklozen in Brugge. Het Brugs OCMW is dringend op zoek naar vrijwilligers voor de nachtopvang van kwetsbare thuislozen.

Naar jaarlijkse gewoonte starten Welzijnsvereniging ‘t Sas en het OCMW Brugge op 15 november met winteropvang. Het aantal bedden voor kwetsbare thuislozen in de Havenstraat in Brugge wordt uitgebreid met acht bedden. Tot eind maart 2020 zullen er op die plek 18 bedden beschikbaar zijn.

“We bieden opvang volgens het bed-bad-brood principe”, zegt de Brugse OCMW-voorzitter Pablo Annys. Daklozen die een slaapplaats wensen, moeten tijdig reserveren. De dag zelf vanaf 11 uur op het gratis nummer 0800 200 09.

Stopnachten

“Vaak gebeurt het dat alle bedden al om 11.05 uur gereserveerd zijn. Vorig jaar was er een gemiddelde bezettingsgraad van 79 procent en telden we 134 individuele gebruikers. Daarom werken we met reservenlijsten en lassen we stopnachten in, om alle aanmelders een eerlijke kans te geven op een bed. Mensen kunnen hier vijf op acht nachten terecht. De resterende nachten moeten ze zelf een oplossing zoeken. Vaak overnachten ze bij een vriend of bellen ze naar andere nachtopvang in de provincie, in Oostende, Kortrijk of Roeselare”, aldus Pablo Annys.

Bij vriestremperaturen of extreme weersomstandigheden vallen de stopnachten weg; “Iedereen die een bed nodig heeft, is dan welkom bij ons, ook mensen zonder papieren“, vervolgt de OCMW-voorzitter. Hij wijst erop dat het Brugse OCMW de bezoekers ook opvolging en begeleiding wil aanbieden. Daarom werd een extra halftijdse medewerker in dienst genomen om de medewerkers en de vrijwilligers extra te ondersteunen.

Vrijwilligers

De nachtopvang Brugge is nog op zoek naar extra vrijwilligers. “Momenteel tellen we 35 vrijwilligers, om onze werking naar behoren het hele jaar door te verzekeren, zou dat aantal tot 60 vrijwilligers moeten opgetrokken worden. Er zijn elke nacht drie medewerkers en twee vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden”, zegt Pablo Annys.

Sommige nachten staan er tot acht daklozen op de reservelijst. Die hangen dan ‘s avonds in het Brugse station rond, tot de spoorwegpolitie hen wegjaagt. Tussen 1 en 5 uur zwerven die dan ‘s nachts in Brugge, tot het station weer zijn deuren opent.

Alleenstaande vrouwen

“Als het vriest loopt onze gemiddelde bezettingsgraad op tot 90 procent. Opvallend is het feit dat 17 procent van de daklozen jonger dan 25 jaar zijn. En vorig jaar kregen we negen kwetsbare thuisloze vrouwen over de vloer. Dat is opmerkelijk, voordien werden we nauwelijks met dakloze vrouwen geconfronteerd. Dat zegt iets over de toename van de armoede in Brugge, waarvan vaak alleenstaande vrouwen het slachtoffer worden”, besluit Pablo Annys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier