Aannemer Nick Devinck ondertekent als eerste ‘charter bouwafval’
Met een positieve campagne wil Oostende het bouwafval dat in het milieu terecht komt, beperken. “De aanpak is uniek aan de kust en kan als voorbeeld dienen voor bouwprojecten in de buurt van water”, zegt Tim Corbisier van de Proper Strand Lopers.
“Enkele jaren geleden stelden we op de Oosteroever vast dat veel bouwafval in het water, de duinen of op het strand terecht kwam omdat het wegwaait. Het is voor de politie in de buurt van werven ook niet onomstotelijk vast te stellen dat het afval van daar komt, maar je voelt wel aan dat er een probleem is”, zegt Tim Corbisier van Proper Strand Lopers. De organisatie gaf de aanzet voor een andere aanpak : de stad komt met een charter. Aannemers die ondertekenen, krijgen een vermelding op de site van de stad, zodat bouwheren weten wie het goed aanpakt. Corbisier is lovend : “Het charter kan als basis dienen voor alle bouwprojecten in de buurt van zee, havens en binnenwateren.”
De stad werkte een charter uit. “De focus ligt op het sorteren van gevaarlijk afval, papier en karton, verpakkingsafval en afval met een terugnameverplichting. Verder is het de bedoeling dat men maximaal beton- en steenpuin, pleister, hout of ijzer recupereert”, zeggen schepenen Kurt Claeys (Open VLD, Ruimtelijke Ordening) en Silke Beirens (Groen, Milieu).
Unieke aanpak
Aannemer Nick Devinck heeft 17 jaar ervaring en ondertekende als eerste het charter. Hij past het ook toe op een werf in de Spalaan. “Uiteindelijk draait alles rond communicatie van de aannemer met de onderaannemers en personeel. Hier nemen we elke avond ons afval mee. Dat is belangrijk, want isolatiemateriaal bevat toxisch afval. We zamelen alles gescheiden in.”
Nick past het al enkele jaren toe : “De tijd dat je alle afval in een ton of container gooide, is voorbij. Door het selectief inzamelen bespaar je kosten als je het naar een verwerker, zoals Remondis, brengt. Daar kan men afval van 25 fracties inzamelen. Sorteren zorgt voor rendabiliteit, want als je niet sorteert op de werf, dan betaal je dat extra bij de verwerker.” Nick heeft ook tips voor zijn collega’s : “We passen dit hier toe op een kleine werf, maar dat kan ook op grotere werven. Alles draait om structuur en de opvolging van afvalstromen. Men moet op de werf iemand aanstellen die dit opvolgt. En het zorgt voor tevreden bouwheren en buurtbewoners die niet meer geconfronteerd worden met wegwaaiend afval.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier