“Aan zee zie je ook bikini’s”: petitie moet uitkijktoren in Mesen weer openkrijgen op zondag

Een groep inwoners startte een petitie op. © TP
Redactie KW

Een groep inwoners van ’s lands kleinste stad strijdt voor ‘hun’ uitkijkpunt na het bevel tot sluiting op zondag. Met een petitie hopen ze straks een impact te hebben in de rechtbank.

‘De dikkop’ blijft de gemoederen beroeren in Mesen. Op bevel van de vrederechter is het gratis en publieke uitkijkpunt bovenaan de Sint-Niklaaskerk al enkele zondagen gesloten na een klacht van een gezin over inkijk. “Bezoekers fluiten onze minderjarige dochter na wanneer ze in bikini door onze tuin loopt”, klonk het onder meer.

Boeten voor bikini

“Aan zee zie je ook bikini’s”, stelt Jacqueline Hofkens (66), die meewerkt aan de petitie. “Moeten wij allemaal boeten voor één iemand in bikini? Vanop de toren kan ik de mensen niet herkennen op de begane grond.”

“Ik woon hier al sinds mijn kindertijd”, aldus Darline Duhayon (63), een andere petitienemer. “We houden deze petitie om de toren op zondag open te laten, omdat dan meer toeristen en gezinnen op bezoek komen in Mesen. Op zondag hebben mensen tijd. Na hun wandeling en een bezoek aan de kerktoren komen ze hier op een terrasje zitten. Onze horeca-uitbaters mogen toch ook leven? We moeten iedereen de kans geven om onze mooie stad en streek te leren kennen. Ik ben heel trots op Mesen. Voor de klachten heb ik totaal geen begrip. Ik woon wat verder en torenbezoekers kunnen ook heel mijn koer zien. Er zijn mensen die eens zwaaien of roepen, maar misschien enkele keren in een jaar. Ik vind dat wél leuk. Er vliegen ook luchtballonnen rond, dat stoort toch niet?”

“Ik doe een van de rondes om handtekeningen te verzamelen”, zegt Anisa Laplace (30). “Die toren staat hier al jaren, waarom moet dit plots veranderen? Er zijn voor- en tegenstanders. Maar uit onze petitie blijkt dat heel wat mensen ons steunen. In de straat die ik deed verzamelde ik intussen 180 handtekeningen, slechts één iemand wou niet tekenen. In de zomer komen ook heel wat mensen met de fiets naar onze stad. We zien ze dan eens zwaaien vanop de toren. Ze moeten al ferm roepen vooraleer we hen horen.”

Rechtbank

“Wat wordt het volgende? Gezever over onze beiaard?”, klinkt het bij de petitienemers, onder wie ook een stadsgids. “Op zondag moet ik daar nu telkens stoppen en uitleg geven waarom de toren gesloten is.”

De petitienemers zeggen al meer dan 400 handtekeningen te hebben. “En we hebben nog tijd om er meer te verzamelen voordat we ze overhandigen aan het stadsbestuur, dat ze meeneemt naar de rechtbank.”

Compromis?

“Ook de koeien loeien en de haan kraait in onze plattelandsgemeente. Je moet nog kunnen ademen als je buitenkomt”, aldus burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Met een Mesenaar rij je niet rond, hé. Ik wil wel benadrukken: het gaat om een initiatief van de inwoners, niet van het stadsbestuur. Ik heb hen wel gevraagd om geen druk te zetten op Mesenaars en geen minderjarigen of mensen van buiten Mesen te laten tekenen. Nochtans word ik ook buiten de stad aangesproken over de kwestie. Bepaalde burgemeesters willen ook een dossier starten via Horizon 2025 voor een eigen uitkijkpunt. De sluiting van een publiek uitkijkpunt is een gevaarlijk precedent in ons land. Het moet straks gepleit worden in de rechtbank. Ik heb alvast een voorstel tot compromis: de toren sluiten op maandag in plaats van zondag. Hopelijk keert de vrede dan snel terug naar onze Vredesstad.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier