Aan kanker gestorven Mieke Declerck wordt gezicht van Think Pink: “Ze zou dit zeker zo gewild hebben”

Bij foto’s van Mieke v.l.n.r. Tom Van Wassenhove, Ann Declerck, Alain Van Wassenhove en Hilde Declerck. (foto JS)
Johan Sabbe

In het kader van de internationale actie Race for the Cure organiseert de nationale borstkankercampagne Think Pink op vrijdagavond 4 oktober een wandel- en loophappening in het attractiepark Bellewaerde in Ieper. De Torhoutse Mieke Declerck, die in maart 2023 aan kanker gestorven is, fungeert als gezicht van de actie. “Ze zou dit zeker zo gewild hebben”, zegt haar naaste familie.

Toen Mieke als 53-jarige overleed, vocht ze al meer dan 23 jaar tegen kanker. In 1999 werd ze voor het eerst met de ziekte geconfronteerd. Al die tijd bleef ze optimistisch en levenslustig. Met een groot hart voor haar man Alain Van Wassenhove (58), hun enige zoon Tom Van Wassenhove (31) en haar twee zussen Ann (61) en Hilde (58) Declerck. Tom heeft samen met zijn vrouw Lise Serroen twee kindjes, Julia (2,5) en Ramón (1,5). Helaas heeft Mieke het jongste niet meer gekend.

Voor elkaar zorgen

Ondanks haar ziekte bleef Mieke zo lang mogelijk aan het werk. Enerzijds in de lakkerij die ze samen met haar man Alain runde en anderzijds in de financiële dienst van de Scholengroep Sint-Rembert, waar ze als vriendelijke, attente en behulpzame collega op handen gedragen werd. Ze leerde Think Pink kennen en nam voor die organisatie aan diverse fietstochten deel om geld voor het kankeronderzoek in het laatje te brengen. Ook meerdaagse fietstochten ging ze niet uit de weg, zolang ze er maar de goede zaak mee diende. Fietsen was sowieso een hobby van haar, al lukte dat in de laatste fase van haar leven almaar moeizamer.

“Mama heeft ons drie dingen op het hart gedrukt”, zegt zoon Tom. “Ten eerste dat we van het leven moeten genieten. Dingen doen die we graag doen. Ons amuseren in de mate van het mogelijke.”

“Ten tweede dat we voor elkaar moeten zorgen in goede en kwade dagen. En ten derde dat we haar dienen te blijven herinneren. Dat laatste doen we sowieso, maar door haar het gezicht van de Think Pink-activiteit te laten zijn, brengen we haar ook bij het grote publiek in herinnering. Ze stond pal achter Think Pink en zou apetrots geweest zijn om die campagne te mogen helpen uitdragen.”

Team Mieke neemt deel

De activiteit van vrijdag 4 oktober start vanaf 17 uur in Bellewaerde. Iedereen kan deelnemen aan ofwel een wandeltocht van 2,5 km, ofwel een hindernissenloop van 5 km. Dat kost 18 euro, een T-shirt inbegrepen. Uiteraard gaat de opbrengst naar Think Pink.

“Mieke was een heel geëngageerde vrouw, die zich zeker voor de wandeling of de hindernissenloop zou ingeschreven hebben”, zegt zus Ann Declerck. “Het is ook mogelijk om als groep deel te nemen en dus hebben we een Team Mieke gevormd, dat al meer dan 30 mensen telt. Het maakt niet uit of de leden van ons team wandelen of lopen, zolang ze maar op de activiteit present zijn.”

“Tijdens de Think Pink-actie zal Bellewaerde een aantal van zijn attracties voor de aanwezigen openstellen”, vult zus Hilde Declerck aan. “Ook wordt het park passende aangekleed in het roze, de kleur van Think Pink.”

“Mieke is nu anderhalf jaar overleden en het gemis blijft gigantische groot”, aldus echtgenoot Alain. “Ze was zo’n lieve vrouw. Ik ben blij dat Think Pink ons gevraagd heeft om haar het gezicht van de actie te laten zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier