Aalbeke heeft sinds kort z’n eigen Bossuwé-frituur: “Back to the roots”

Met de frituur in Aalbeke wilde Bossuwé terug naar z’n roots, aldus zaakvoerder Olivier Honoré. (foto Rémi)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Het nalatenschap van Leopold Bossuwé is vandaag nog springlevend dankzij het werk van Philippe, Louis en Olivier Honoré. Wat ooit als kleine frituur begon aan het Kortrijkse station in 1952 is op vandaag uitgegroeid tot een dijk van een merk met ondertussen vijf frituren, drie friettrucks – de vierde is in aantocht – die heel België van comfort food voorziet op evenementen én waarbij dagelijks 65 werknemers actief meewerken aan dit succes. We ontmoeten Olivier Honoré in de nieuwste Bossuwé-frituur in Aalbeke. “Op deze locatie wilden we terug naar de basis gaan: onze befaamde frietjes geserveerd met een uitstekende service.”

Frietjes zitten ingebakken in onze Belgische cultuur en zijn niet meer weg te denken. Maar dat was ooit anders. In onze streek is ene Maurice Bossuwé een ware pionier. Hij is de ‘man die zijn volk frieten leerde eten op straat’, aan een frietkraam. De naam doet bij frietliefhebbers in Zuid-West-Vlaanderen een belletje rinkelen.

Street food avant la lettre

Het begon allemaal eind jaren ‘40. “Leopold Bossuwé zat in de foorkramerswereld”, gaat Olivier Honoré (40) terug in de tijd. “Hij stond met een autoscooterkraam op kermissen. Daar hoorde ook een gebakkraam bij. Maar op een gegeven moment wordt Leopold ziek. Maurice Bossuwé – die zelf actief was op de kermis – neemt toen het gebakkraam over van nonkel Leopold. Die krijgt ook meteen een vaste plaatse toegewezen voor de in- en uitgang van het station van Kortrijk.”

“Frieten stonden toen nog niet op het menu, tot grootmoeder Martha op een dag een aantal geschilde aardappelen meegeeft. Voortaan werden er frieten gebakken in het gebakkraam. Daarmee moet mijn grootvader toch een van de eerste van België geweest zijn. Het was toen trouwens echt nog taboe om te eten op straat.” Street food avant la lettre.

Geleidelijk aan evolueert het gebakkraam naar een frietkot. De eerste Bossuwé-frituur aan het station van Kortrijk is een feit. Wat staat er op de kaart? Frieten met Pickels, mosselen in zuur en worst. We schrijven 1952 – al kan het frietkot al een pak vroeger open geweest zijn. “Dat zijn de oudste documenten die we konden terugvinden”, legt Olivier uit.

Maurice, Martha en hun drie kinderen houden de frituur 30 jaar lang draaiende. Ergens midden de jaren 70 komt Philippe Honoré ook in de frituur werken. In 1982 gaf Maurice de fakkel door aan zijn drie kinderen, waarbij dochter Carine en haar man Philippe de leiding namen. In 2000 neemt Philippe Honoré de frituur volledig over en staat hij sindsdien elke dag in de frituur aan het station frietjes te bakken.

Pionier met mobiele frietkar

Als Leopold Bossuwé de Belg leerde eten op straat, dan is Philippe Honoré de Belg die de mobiele frituur introduceerde. “Er waren ergens dichtbij werken bezig”, start Olivier een anekdote. “De bouwvakkers aten er elke dag hun boterhammen in een ‘karretje’. Wanneer de werken af waren, vroeg mijn vader of hij dat karretje kon kopen.” En dat zou dus de foodtruck avant la lettre worden. De mobiele frituur stond misschien ver van de hypermoderne foodtrucks die we vandaag de dag kennen, maar op de feestjes ten huize Honoré imponeerde die wel.

De mobiele frituur bleef lange tijd stil staan, tot zoon Olivier in 2014 bij het bedrijf kwam werken. Hij kende de kneepjes van de horeca: hij had les gevolgd aan hotelschool Ter Groene Poort, gevolgd door tien jaar ervaring als sommelier in het buitenland en vervolledigd met een opleiding Eventmanagent. Hij kwam na z’n odyssee in het buitenland thuis als een man met een visie en een duidelijk plan: de mobiele frituur uitwerken en aan schaalvergroting doen.

“Steeds meer mensen vroegen of we met die foodtruck langs konden komen op feestjes”, zegt Olivier. Hij bouwde snel een netwerk uit en reed in z’n eerste jaar bij Bossuwé bijna constant rond met de kar. Toen het mobiele frietkot in de eerste FC De Kampioenen-film kwam, ging de bal ferm aan het rollen. Daarna volgden de mijlpalen elkaar snel op. In 2014 kwam er een tweede Bossuwé-frituur in Wevelgem, gevolgd door de derde op ’t Hoge (2018, red.) en vierde op de Pottelberg in 2022. Met ‘Vanallier’ landde Bossuwé in 2016 al in Aalbeke. Dat was aanvankelijk een fast casual dining concept dat echter niet corona-proof bleek tijdens de pandemie.

Back to the roots

Back to the roots. Dat is wat Bossuwé in gedachten had met het pand. Sinds oktober dit jaar geldt het als volwaardige Bossuwé-frituur. Het gezellige interieur werd behouden, de tapkraan blijft aangesloten waardoor een fris getapt pintje tijdens het wachten soelaas kan bieden en enkele klassiekers van Vanallier zijn behouden op de kaart. “Maar we willen vooral een goede service aanbieden”, zegt Olivier. “Kwaliteit, een uitstekende service, snelheid bij het bestellen én gratis parking voor de deur zijn cruciaal voor ons. Je kan ook op alle mogelijke moderne manieren bestellen: via een gebruiksvriendelijk online bestelplatform, aan huis levering via Deliveroo, via een QR-code aan de tafel, aan de kiosk…”

Kwaliteit, een uitstekende service, snelheid bij het bestellen én gratis parking voor de deur zijn cruciaal voor ons

Daarnaast zijn de openingsuren uitgebreid. Bossuwé Aalbeke is – net zoals alle Bossuwé frituren – 7/7 open, van maandag tot zaterdag van 11u tot 14u en van 17u30 tot 22u, behalve op vrijdag, wanneer de frituur ’s avonds extra lang open is tot 23u30. Ook op zondagen kan je tussen 17u30 en 21u een frietje stekken, op Aalbekeplaats 16. Elke middag geniet je dan weer van een lunchschotel aan 11 euro, een favoriet onder de klanten. “Keuze uit vijf schotels vergezeld met een slaatje en een drankje. Waar vind je dat vandaag nog aan die prijs?”, sluit Olivier af.

Partner Expertise