63.000 Brugse woningen worden van glasvezel voorzien
De komende jaren wordt Brugge geleidelijk van fiber voorzien en krijgt een groot aantal gezinnen en bedrijven toegang tot het vaste communicatienetwerk van de toekomst. Daarmee is Proximus de eerste operator die fiber niet alleen in nieuwe verkavelingen brengt, maar ook helemaal doortrekt tot in bestaande woningen. Tegen 2028 wil Proximus dekking bieden aan meer dan 63.000 woningen en bedrijven in Brugge.
Proximus is bezig de uitrol van zijn open fibernetwerk uit te breiden en sterk te versnellen. Tegen eind 2028 zullen 4,2 miljoen woningen en bedrijven op fiber kunnen worden aangesloten. Vandaag is de uitrol aan de gang in 17 steden in heel België. Meer dan 460.000 woningen en bedrijven zijn al aansluitbaar op fiber. Ook in Brugge is de uitrol in bepaalde wijken al aan de gang, en nog dit jaar komen grote delen van het stadscentrum aan de beurt.
Sneller
Fiber is volgens Geert Standaert, chief technological officier bij Proximus, het vaste netwerk van de toekomst: “Doordat het ongeëvenaarde snelheden en een uitstekende ervaring biedt, opent het de weg naar nieuwe manieren van leven en werken. Fiber is de ultieme breedbandtechnologie van de toekomst en speelt voor zowel residentiële als professionele klanten in op de exponentiële toename van het dataverkeer.”
“Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk (tele)werken, surfen, video’s streamen en online gamen, zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ieder kan rekenen op een uitstekende, veilige, stabiele en betrouwbare klantenervaring dankzij een netwerk dat zeer grote bandbreedtes aankan en een vrijwel ongelimiteerde capaciteit heeft. Voor bedrijven is fiber een enorme troef om alle mogelijkheden van de digitalisering ten volle te benutten en concurrentieel, wendbaar en innovatief te blijven. Deze ultrasnelle technologie stimuleert bovendien de adoptie van nieuwe manieren van werken en ondersteunt de explosie aan geavanceerde technologische ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie, augmented/virtual reality, data analytics en internet of things. Fiber is ook milieuvriendelijk omdat het energiezuiniger is dan koper en een langere levensduur heeft.”
Investeringsplan
Volgens voorzitter Stefaan De Clerck lanceerde Proximus in december 2016 het investeringsplan ‘Fiber voor België’ om fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België: “In 2020 kondigde Proximus een aanzienlijke versnelling en uitbreiding van zijn programma aan. Het vervroegde zijn investeringen en ondertekende twee partnerships, met Eurofiber voor de uitrol in Wallonië en met EQT Infrastructure voor de uitrol in Vlaanderen. De voorziene dekkingsgraad werd dus opgetrokken, met als uiteindelijk doel minstens 70% van de Belgische bevolking te bestrijken.”
Vandaag is Proximus met zijn fibertechnologie reeds aanwezig op zowat elke straathoek. “De volgende uitdaging bestaat erin de laatste meters, tot binnen in de woning of het bedrijf, van fiber te voorzien”, vervolgt Geert Standaert. “Zo zal de uitrol van fiber in Brugge in de komende jaren geleidelijk aan worden opgeschaald, met als uiteindelijke doel om dekking te voorzien voor meer dan 63.000 gezinnen en bedrijven.”
In fasen
“Om een efficiënte planning te verzekeren, wordt elke stad in verschillende zones opgedeeld waar Proximus de ambitie heeft om fiber uit te rollen in de komende jaren. De uitrol verloopt gefaseerd, in nauw overleg met het stadsbestuur. Gezien de relatieve rust in de Brugse straten omwille van de coronacrisis, is de uitrol in het centrum nu al van start gegaan. Nog in 2021 zullen meer dan 8.000 woningen en bedrijven in de stadskern toegang krijgen tot fiber aan een tempo van 600 eenheden per maand.
In 2022 staat het noordelijke deel van het centrum op de planning, net als delen van Sint-Michiels, Sint-Katarina en Assebroek. In 2023 komt de westrand (delen van Sint-Andries en Sint-Pieters) aan de beurt, in 2024 de oostrand (delen van Sint-Jozef, Sint-Kruis en Ver-Assebroek). In de periode 2024-2028 gaat de uitrol verder buiten het stadscentrum en in Zeebrugge.
Daarnaast is Proximus betrokken bij 129 nieuwbouwprojecten in Brugge, goed voor meer dan 3.700 residentiële nieuwbouwwoningen die met fiber uitgerust zijn of zullen worden. Ten slotte zijn ruim 380 bedrijven in het Brugse vandaag al aangesloten op het fibernetwerk.
“Proximus zal bij de werkzaamheden maximaal rekening houden met het specifieke historische karakter van de Brugse binnenstad. Dit gebeurt in nauw overleg met Monumentenzorg. Ook met het Brugse stadsbestuur wil Proximus constructief samenwerken om ervoor te zorgen dat de hinder voor inwoners, dagjesmensen en toeristen tot een minimum beperkt blijft”, aldus Geert Standaert.
Transparant
Proximus zal open en transparant communiceren met alle inwoners en ondernemingen in de zones waar fiber wordt uitgerold. De inwoners worden uitvoerig geïnformeerd over de uitrol en de voordelen van fiber: per brief, via lokale infosessies, dankzij het mobiele informatiepunt dat af en toe rondrijdt in de straten of via de webpagina www.proximus.be/brugge, waar specifieke informatie over het verloop van de werken te vinden is. Voor bijkomende vragen kunnen ze terecht op het gratis nummer 0800 17 008, per mail via glasvezel.brugge@proximus.com of in de lokale Proximus-shop (Steenstraat 22-24). Daarnaast neemt Proximus met elk bedrijf individueel en proactief contact op om na te gaan welke fiberoplossing het best aansluit bij zijn specifieke behoeften.
In de komende maanden zullen Bruggelingen en lokale bedrijven zelf kunnen ontdekken hoe fiber de ultieme breedbandervaring biedt om online les te volgen, te streamen en te werken tegen lichtsnelheid. Fibernetwerken luiden bovendien een nieuw tijdperk in voor de digitale omwenteling van onze steden, of het er nu om gaat de meest geavanceerde digitale diensten aan te bieden of verder te groeien als smart city. “Ons fibernetwerk is ten slotte ook een open netwerk, waarop alle andere operatoren welkom zijn om diensten aan te bieden aan hun klanten”, benadrukt Stefaan De Clerck.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier