60-jarige installateur uit Adinkerke schrijft eerste thriller

Schepen van Cultuur Cindy Verbrugge, Stephan Swertvaegher, cultuurmedewerkers Frauke Dehennin en Elly Annys. (foto MVQ)
Redactie KW

Zijn 60ste verjaardag vierde Adinkerkenaar Stephan Swertvaegher met de publieke geboorte van zijn eerste boek, dat hij voorstelde in een volle feestzaal van het gemeentehuis. Een installateur van sanitair, verwarming en elektriciteit met schrijftalent is op zich al bijzonder, en zijn debuutthriller is alvast een schot in de roos.

Schepen van Cultuur Cindy Verbrugge introduceerde het boek als volgt: “Ik weet waar je zit telt 375 pagina’s en schetst het duister verhaal rond de personages en intriges in een installatiebedrijf, een wereld die de auteur perfect kent. Wanneer hoofdtechnicus Daniël de firma Baetens verlaat om zijn eigen installatiebedrijf op te starten, wordt hij vervangen door de narcist Tommy die een schrikbewind voert over het personeel. Magazijnier Freddy blijkt zijn grootste slachtoffer maar die draagt een duister geheim met zich mee.”

Veel fantasie

Ik ben altijd al een rare vogel geweest, met nogal wat fantasie” lacht Stephan Swertvaegher, die 27 jaar zelfstandig installateur is. “Een grote en vlotte prater ben ik nooit geweest, maar op papier ben ik een echte ‘babbelaar’. Dan kan ik blijven vertellen! Opstellen maken in de lagere school was voor mij geen opdracht, maar pure ontspanning. Als de meester mijn opstel dan voorlas in de klas was ik stiekem apetrots!”

“Ooit moesten we op school een stuk maken over een vliegtuigcrash. Het is mij bijgebleven dat de leerkracht toen zei dat ik heel goed de sfeer kon oproepen in mijn opstel. Maar het leven ging verder, je trouwt, je hebt je gezin en met een beroep als installateur heb je echt wel je handen vol.”

Reisverhalen à la minute

“Met mijn schrijftalenten deed ik niets meer, tenzij op reis. Ik noteerde dan elke dag mijn indrukken en emoties en maakte zo een soort miniatuur-reisverhaal. Het digitale tijdperk zorgde wel voor een verandering: mijn verslagen werden ‘reisverhalen à la minute’die ik per mail rondstuurde… En zo bouwde ik tot mijn eigen verbazing een lezerspubliek op. Dat was de trigger om de schrijversdraad weer op te pakken.”

“De vrouw van mijn zus zette me ertoe aan een boek te schrijven. De eerste pogingen waren niet veel soeps maar toen ik mijn verhaal kaderde in de installateurswereld, kwamen de ideeën spontaan tijdens het schrijven.”

Keihard labeur

“Het is niet evident om als zelfstandig installateur voldoende tijd te vinden om te schrijven. Bijna al mijn vrije tijd spendeerde ik aan mijn schrijftafel. Het is keihard labeur: schrijven, herlezen, continu herschrijven en herlezen…”

“Ik had ook niet echt een volledig scenario voor ogen. Ik ben een gevoelsmatige schrijver en liet het verhaal zichzelf ontwikkelen. Wel vond ik het belangrijk om de karakters van de basispersonages goed uit te werken. En wat ik schrijf, moet ook correct zijn, dus heb ik ook heel wat opzoekwerk verricht.”

“Zo heb ik ook de woordvoerder van de brandweer gecontacteerd om me uit te leggen hoe een interventie in zijn werk gaat. Verder kreeg ik professioneel taaladvies van een oud-leraar en taalpurist en ik ben ook mijn testpubliek dankbaar voor hun kritische noten. Twee jaar geleden had ik niet het minste vermoeden dat ik op mijn 60ste verjaardag dit boek zou loslaten op de wereld! Maar kijk, het is er!”

Stephan heeft het schrijversvirus nu helemaal te pakken en dat smaakt naar meer. Hij heeft al een tweede boek in zijn hoofd. “Het verhaal is volledig anders maar het speelt zich ook af in de bouwsector. Het hoofdpersonage – technicus van beroep – stuit bij de verbouwing van een huis op heel wat onwaarschijnlijke zaken. Hoe het afloopt? Dat is voor mij ook nog een verrassing.” (MVO)

De thriller ‘Ik weet waar je zit’ van Stefan Swertvaegher kost 25,95 euro en is te koop bij Vertelpunt Uitgevers, Standaard Boekhandel en bol.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier