50 verwaarloosde honden aangetroffen in kelder van woning in Ieper

© (Foto GS)
Redactie KW

Een inspecteur van de dienst Dierenwelzijn heeft vorige week in Ieper liefst vijftig honden aangetroffen in de kelder van een woning. De dieren, die slecht verzorgd waren, zijn in beslag genomen. Dertig van hen zijn naar asiel De Leiestreek in Zwevegem overgebracht, dat overvol zit. “Als we nu nog honden binnen krijgen, moeten we ze meenemen naar huis.”

De controle van de inspectiedienst Dierenwelzijn van het Vlaams Departement Omgeving gebeurde vorige week dinsdag na een tip. Toen de inspecteur-dierenarts een kijkje ging nemen in het huis in Ieper zag hij in de kelder tot zijn verbazing vijftig honden zitten. Ze zaten allemaal apart in een bench.

“Ze werden in beslag genomen”, bevestigt Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Vlaams Departement Omgeving. “De redenen zijn een gebrekkige huisvesting en verzorging.”

De vijftig honden werden overgebracht naar twee asielen: dertig naar De Leiestreek in Zwevegem en twintig naar een dierenasiel in Koksijde.

“Ze waren vooral vuil”, zegt Veerle Debaillie, uitbaatster van De Leiestreek. “We hebben ze ontwormd en ontvlooid. Ze zijn intussen niet meer te herkennen. Van overal hebben zich trimsters aangeboden om ze te wassen en trimmen. Ze drinken goed en ze zijn al verdikt.”

Het gaat om jonge, sociale honden van verschillende rassen, voornamelijk kruisingen van chihuahua‘s en tussen de een en zes jaar oud. De eigenaar hield ze wellicht niet om te kweken, want puppy’s zitten er niet bij. “Een hondje is gestorven door ondervoeding”, zegt Debaillie. “Een ander moest worden geopereerd. Vooral de honden van 2015 en 2017 waren zwaar verwaarloosd, omdat zij er al het langst zaten.”

De eigenaar kreeg een proces-verbaal dat aan het parket werd overgemaakt voor verder gevolg. De honden kunnen voorlopig niet geadopteerd worden tot de inspectiedienst Dierenwelzijn een beslissing heeft genomen over hun lot.

“Dat zal wellicht tussen de drie en zes weken duren”, zegt Debaillie. “Hopelijk hebben we dan snel weer plaats, want we zitten overvol. Voorlopig hebben we twee honden meer dan dat er hokken beschikbaar zijn. Als er nu nog honden worden binnengebracht, moeten we ze meenemen naar huis of zo snel mogelijk de eigenaar vinden.”

De Leiestreek kreeg vorige week liefst 36 honden en 12 katten binnen door inbeslagnames. De katten en een Duitse herdershond werden woensdag in beslag genomen bij een oudere man die niet meer voor de dieren kon zorgen. Twee andere honden werden de zaterdag voordien op bevel van een burgemeester in beslag genomen na een bijtincident. “Na de kalmte tijdens de coronacrisis is het nu plots immens druk”, zegt Debaillie. “Fleecedekentjes, Dettol en blikjes nat voer voor de honden zijn meer dan welkom.” (GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier