47.000 garnaalkroketten verkocht op het Garnaalkrokettenfestival in Oostende, restaurant North wint eerste prijs

Dit weekend verzamelden meer dan 7.000 liefhebbers van de garnaalkroket in de Wellington Hippodroom in Oostende. © Edwin Fontaine
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Tijdens de vierde editie van het Garnaalkrokettenfestival kwamen in Oostende opnieuw alle liefhebbers van de garnaalkroket samen. In een uitverkochte Wellington Hippodroom genoten meer dan 7.000 bezoekers van de lekkernij, gepresenteerd door elf Oostendse restaurants. De voorbije drie dagen werden 47.000 garnaalkroketten geproefd en door de bezoekers onderworpen aan een echte jurering.

Naast de publieksprijs verkoos ook dit jaar een professionele jury dé beste garnaalkroket van Oostende. De eer van de eerste plaats ging dit jaar van het publiek en door de jury naar restaurant North. Het festival blijft niet alleen een ode aan de Oostendse specialiteit, maar ook een symbool van de samenwerking tussen de Oostendse chefs en de lokale vissers.

Meer dan enkel een competitie

Het Garnaalkrokettenfestival is uitgegroeid tot veel meer dan enkel een competitie. Het is een unieke samenkomst van de Oostendse horeca, de vissers, Oostendenaars, bezoekers en ook echte fans van de garnaalkroket. “Het is prachtig om te zien hoe chefs met unieke recepten aan de slag gaan met een traditioneel gerecht, zonder het authentieke karakter uit het oog te verliezen,” zegt Peter Craeymeersch, algemeen directeur van Toerisme Oostende vzw.

Vakjury en publieksfavorieten

De vakkundige jury stond dit jaar onder leiding van topchef Olly Ceulenaere en ondervoorzitter Rik Verheye. Van de 11 unieke recepten selecteerde ieder jurylid zijn/haar favoriet op basis van smaak, textuur, korst en creativiteit. De winnaars van 2024 zijn:

“Deze knisperende kroket met haar gebalanceerde hoeveelheid garnaal steekt er echt bovenuit, de gladde vulling is eveneens mooi consistent. Ook wat smaak en smeuïgheid betreft, benadert deze kroket de technische perfectie.”, klonk het bij de jury.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier