‘4321 vragen aan 123 kunstenaars’: het tweede boek van Hilde Van Canneyt

Hilde Van Canneyt interviewde opnieuw heel wat kunstenaars. (foto Kaat Pype)©KAAT PYPE
Hilde Van Canneyt interviewde opnieuw heel wat kunstenaars. (foto Kaat Pype)©KAAT PYPE
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Kunstjournaliste Hilde Van Canneyt bracht zopas haar tweede boek uit, 4321 vragen aan 123 kunstenaars . Daarin interviewt ze zowel, al dan niet bekende, Belgische als Nederlandse kunstenaars. “Ze vormen een staalkaart van het huidige actuele kunstlandschap.”

Hilde Van Canneyt is opgegroeid in Kortrijk, waar haar vader Ignace Van Canneyt al meer dan 25 jaar een antiekzaak heeft. Haar moeder schildert en beeldhouwt en haar zus Nele is fotografe. “Zelf probeerde ik de studies Regentaat Plastische Kunsten en Cultuurwetenschappen af te maken.” (knipoogt) Hilde volgde ook modeltekenen en later schilderkunst in het Deeltijds Kunstonderwijs aan Sint-Lucas in Gent.

Hilde is samen met haar Brusselse vriend Gert en houdt van concerten bijwonen, expo’s bezoeken, films zien, lezen, dansen en tijd doorbrengen met vrienden. “En voor een goede spaghetti mag je me zelfs ’s nachts wakker maken”, lacht ze.

Beroepsmatig is Hilde Van Canneyt kunstjournalist, curator en kunstcoach. Ze bracht haar eerste boek, Hilde Vraagt , uit in 2013. Hiervoor interviewde ze 85 kunstenaars. Nu, zeven jaar later, brengt ze een tweede boek uit, 4321 vragen aan 123 kunstenaars . “De titel is een fijn cijferspel. Ik heb een gemiddelde berekend van het aantal vragen. Eerst wilde ik het boek de titel Hilde vraagt door meegeven, maar de uitgever vond het idee van cijfers in een titel krachtiger. Ik heb dan het wiskundig-wetenschappelijke vrolijk laten spelen met het creatieve, spirituele en kunstzinnige”, legt Hilde uit.

“Als kunstreporter mag ik schrijven over het werk van anderen. Voor je het atelier van een kunstenaar binnen wandelt, is het uiteraard belangrijk dat je eerst een goede research gedaan hebt. Eens in het atelier is het de kunst om alles zoveel mogelijk los te laten en je open te stellen voor het verhaal van de kunstenaar.”

Inspiratiebron

Na het gesprek met de kunstenaar begint voor Hilde Van Canneyt het echte werk. “Het harde labeur: de interviews uittypen en verwerken tot een mooi stuk. Dat is zoals bij zoveel fijne beroepen: 10 procent inspiratie en 90 procent transpiratie”, glimlacht Hilde. “Eens het stuk gepubliceerd, is het fijn te ervaren dat de vragen die ik mij stel, én hoofdzakelijk de antwoorden van de kunstenaars, verder leven bij de lezers.”

Volgens Hilde Van Canneyt kan je het boek zien als een naslagwerk of als een inspiratiebron. “Voor mezelf biedt een boek ook de ultieme troost. Het is de ideale metgezel. Met een boek of letters op papier ben je nooit alleen. Ik ga dan ook nooit de deur uit zonder boek, tijdschrift of krant. En droomt niet elk meisje ervan om ooit zélf haar flashy knalroze boek uitbrengen?” (knipoogt) “Als reporter kom ik in contact met veel kunstenaars. Als ik dan toch aan het vragen ben, kan ik evengoed doorvragen, toch?!” (lacht)

“De kunstenaars in mijn boek zijn een dwarsdoorsnede van wat leeft in de ateliers in België en Nederland. Zij vormen een mooie staalkaart van wat belangrijk is in het huidige actuele kunstlandschap, maar staan niet noodzakelijk in mijn top 30.”

wat is kunst

Wat is kunst voor Hilde, vroegen we tot slot nog af? “Dat is de grote hamvraag natuurlijk!” (lacht) “Niemand kan daar echt een juist antwoord op geven, omdat er altijd iets onbenoembaars of ongrijpbaars in zit. Pas toen ik mijn zoektocht naar een allesomvattend antwoord op de vraag ‘Wat is kunst?’ opgaf, begon ik te begrijpen wat kunst was. Wat kunst is op een bepaald momentum dat het je overvalt, kan je zien of voelen, horen of zelfs ruiken. Verder is kunst voor mij ook een zinvolle poging om met het leven om te gaan: de kunst het leven te leven.”

‘4321 vragen aan 123 kunstenaars’ is een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts/MER. en telt 992 bladzijden. Het boek kost 35 euro en ligt in Vlaanderen en in Nederland in de reguliere boekhandel en musea.

Info: www.hildevancanneyt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier