40 jaar Gezins- en Welzijnsraad in Lendelede

V.l.n.r. Rita Lammertyn, Carine Dewaele en Lia Vandenberghe. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

De Gezins- en Welzijnsraad bestaat veertig jaar en dat wordt gevierd op zondag 27 oktober in zaal Lindelei. “Initiatiefneemster van deze nieuwe adviesraad was destijds toenmalig schepen van Welzijn Cecile Mestdagh”, zeggen de huidige voorzitter Lia Vandenberghe, secretaris Carine Dewaele (stafmedewerker van het Sociaal Thuis, niet de burgemeester) en schepen Rita Lammertyn.

Cecile Mestdagh wilde na contact met de provincie een Gezins- en Welzijnsraad oprichten”, zeggen onze gesprekspartners. “Er was een eerste vergadering in 1974 in aanwezigheid van de voorzitter van de Gezins- en Welzijnsraad Izegem. In 1979 volgde een tweede vergadering waarin de raad opgericht werd. Drie punten stonden toen op de agenda: een toelichting door meneer Velghe van het provinciebestuur, de bespreking van de statuten en de verkiezing van de leden. Toen waren er 21 tot 22 vertegenwoordigers uit evenveel verenigingen en nog telkens twee vertegenwoordigers voor De Bosmolens en Sente.”

De Gezins- en Welzijnsraad bestaat vandaag uit vertegenwoordigers van de sociale en culturele verenigingen en organisaties én ook telkens één vertegenwoordiger uit de drie scholen: de Prizma Middenschool, basisschool De Talententuin en Centrum Leren en Werken Athema Campus Lendelede.

Uiteenlopende thema’s

“Vijf keer per jaar komt het dagelijks bestuur samen en vier keer is er een algemene vergadering. Een keer per jaar organiseren we een infovergadering voor alle bewoners en een keer bezoeken we met de leden een of ander sociaal project zoals de Voedselbank.”

De thema’s waarover de Gezins- en Welzijnraad de gemeente en de bewoners adviseert zijn zeer uiteenlopend. “Het gaat om allerlei actuele en sociale thema’s. “De drugsproblematiek, eenoudergezinnen, familiaal geweld, de werking en taken van het CAW uitleggen, projecten als Zoetekoeke (eenzamen uit hun isolement halen) helpen uitbouwen, de bewoners informeren over een verandering in de OCMW-wetgeving, samenwerken met de gemeente over borstkankerpreventie, mensen met een beperking een mooie vakantie kunnen bezorgen (vakantiewijzer), bewoners wegwijs maken in waar ze recht op hebben, af en toe een gastspreker vragen die over een bepaald thema spreekt, zoals seksuologe Rika Ponnet dat vorig jaar deed. We laten gewoon de thema’s op ons afkomen.” De leden van de Gezins- en Welzijnsraad gaan ieder jaar ook met Driekoningen zingen voor de bewoners van het woonzorgcentrum Aksent. “We zijn dan allemaal verkleed en zingen liedjes uit de tijd van toen. Iets wat de bewoners van Aksent heel erg waarderen.”

Lia Vandenberghe, de echtgenote van Luc Dewitte (zaakvoerder van een parketvloerenbedrijf) is iets meer dan twee legislaturen voorzitter van de Gezin- en Welzijnsraad. Ze is er nu 67, moeder van Joerik (43) en Evelien (41) en oma van Cas.

Sociaal geëngageerd? “Ik ben mijn professionele carrière beginnen als gezinshelpster en dat is toch al een sociale job. Ik werkte daarna als winkelbediende in de Spar en vervolgens bij mijn man in het parketbedrijf. Mijn taak in de Gezins- en Welzijnsraad is mensen helpen, bewoners informeren en dat doe ik met hart en ziel en met veel plezier.”

viering met gastspreker

Zondag 27 oktober vieren de leden van de Gezins- en Welzijnsraad het veertigjarig bestaan in zaal Lindelei met als gastspreker Frans Schotte, algemeen voorzitter van de Gezinsbond (niet hetzelfde als de Gezinsraad), die het heeft over Gezin en samenleving gisteren, vandaag en morgen. Juliette Bruyneel, laureate van de muziekacademie, zorgt voor een muzikaal intermezzo. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier