3D-fotolampen gemaakt in Ledegem zijn uniek in België
Wesley Goeminne uit Rollegem-Kapelle lanceerde afgelopen zomer iets unieks op de Belgische markt: 3D-fotolampen. In de Fabiolalaan worden persoonlijke theelichthouders, tafellampen en maanlampen vervaardigd aan de hand van 3D-foto’s. Uniek én persoonlijk dus.
Overdag werkt de Ledegemnaar als calculator bij Dovy Keukens in Beveren. ‘s Avonds kruipt hij achter de computer om de fotolampen te programmeren. Vervolgens nemen de 3D-printers het over. Dag en nacht draaien er drie machines om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zijn webshop staat pas online sinds augustus, maar dankzij mond-tot-mondreclame swingen de aanvragen al de pan uit. Wacht dus niet te lang om Wesley te contacteren indien je nog een persoonlijk geschenk zoekt voor onder de kerstboom. De prijzen variëren tussen 24 en 59 euro.
Boven de Wolken
In het kader van de Warmste Week doneert Wesley 5 euro per verkochte lamp aan de vzw Boven de Wolken. Die organisatie zet zich in voor ouders van overleden kinderen. Hij kwam voor het eerst in contact ermee toen een van zijn collega’s twee jaar geleden zijn kindje moest afgeven. Om de vzw toch een mooi bedrag te kunnen schenken, laat Wesley zijn speciale actie doorlopen tot 1 februari 2020, lang na het einde van de Warmste Week.
Naar aanleiding van Allerheiligen werden vooral overledenen in het licht gezet. “Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker als het om sterrenkinderen gaat”, weet Wesley. “Achteraf geeft het wel voldoening om de nabestaanden een mooie herinnering te kunnen geven. In een donkere periode blijft hun lichtje dan toch schijnen. Gelukkig vinden ook foto’s van koppels of huisdieren hun weg naar de 3D-printers”, lacht Wesley. Ook voor zijn echtgenote Melissa Vanackere gaat hij aan het programmeren. Zij is een grote fan van Game of Thrones, dus worden nu en dan mythische figuren geboren in de machines. Op de slaapkamer van hun kinderen Lily (3,5 jaar) en Vince (1,5 jaar) staat er tevens digitaal gesculpteerd speelgoed.
Vaak zijn het foto’s van overledenen, in een donkere periode blijft hun lichtje dan toch schitteren
De fotolampen worden steeds met de grootste zorg gemaakt, want de programmeur is veeleisend en perfectionistisch. Kwaliteit staat steevast op de eerste plaats. Merkt hij een kleine fout op, dan gaat de lampenkap zonder pardon de vuilbak in. Het is ook best een tijdrovend werk, want de printers hebben tussen de 15 en 80 uur nodig om een lamp op te bouwen. Dit gebeurt laagje per laagje. Eén lamp bestaat wel uit 2.000 laagjes. De lampen zijn daarenboven ecologisch, aangezien ze worden vervaardigd met PLA, een milieuvriendelijke kunststof ontgonnen uit maïszetmeel.
De toekomst
Wesley bruist van de ideeën en is van plan om in de toekomst zijn productenaanbod verder uit te bouwen. Zo liggen er plannen op tafel om hulpstukken te vervaardigen voor woonzorgcentrum De Hovenier in Rumbeke, waar zijn echtgenote werkt als zorgkundige. Aangepast bestek zodat de residenten vlotter kunnen eten, is daar een voorbeeld van. Zijn ultieme droom echter, is om in de architectenwereld als maquettebouwer aan de slag te gaan. Hij vindt het namelijk fantastisch om bouwprojecten te kunnen visualiseren. Zo demonstreerde hij in mei zijn maquettes op de Kortrijkse beurs ‘Architecten@work’. (SV)
Info: Bestellen kan via www.fdm-concept.be/winkel, wesley@fdm-concept.be, 0496 89 00 72 of neem een kijkje op de Facebookpagina FDM-fotolampen. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier