254 mensen veranderden familienaam sinds procedure in juli vereenvoudigde
254 West-Vlamingen stapten de afgelopen drie maanden naar het gemeentehuis om hun familienaam te laten veranderen. Sinds 1 juli is de procedure vereenvoudigd, maar er hangen wel beperkingen aan vast.
Sinds 1 juli is het een stuk eenvoudiger én goedkoper om jouw familienaam te laten veranderen. Tot voor kort moest je daarvoor naar de federale overheid stappen met een aanvraagdossier met daarin een gegronde motivatie, een afschrift van de geboorteakte, een bewijs van de Belgische nationaliteit en verblijfplaats, een uittreksel van je strafregister enzovoort. En dat kostte je maar liefst 140 euro.
Dankzij de nieuwe regels kan je nu met je aanvraag al dan niet op afspraak je gemeentehuis binnenstappen en die, afhankelijk van gemeente tot gemeente, kosteloos indienen. Voor een nieuwe identiteitskaart en rijbewijs moet je wel nog betalen. De naamsverandering kan uitgebreid worden naar minderjarige kinderen van de betrokken persoon, kinderen ouder dan 12 jaar dienen wel toestemming te geven. Bij de aanvraag wordt er sowieso nog een controle uitgevoerd van je strafregister. Andere familieleden worden hierbij niet geraadpleegd. Er is wel één bijzonder aandachtspunt. Je kan namelijk slechts één keer je familienaam wijzigen op deze manier. Wie het toch een tweede keer wil doen, moet wel weer via de federale overheid.
Meeste in Brugge
Ondertussen stapten al minstens 254 West-Vlamingen naar het gemeentehuis om hun familienaam te wijzigen, blijkt uit een rondvraag bij alle lokale besturen. Negen gemeenten kregen nog geen enkele aanvraag binnen: Zuienkerke, Zedelgem, Spiere-Helkijn, Oostrozebeke, Mesen, Lo-Reninge, Langemark-Poelkapelle, Dentergem en Alveringem.
Het hoogste aantal naamswijzigingen noteren we in Brugge, waar 41 mensen al gebruik maakten van de vereenvoudigde procedure. In Roeselare waren het er 15, in Oostende 13. In Kortrijk gaat het om slechts vijf wijzigingen.
Pleegouders
De overgrote meerderheid koos ervoor om de familienaam te veranderen naar die van de moeder, 173 mensen om precies te zijn. Slechts 16 mensen kozen voor een wijziging naar de familienaam van de vader. 23 mensen gingen voor een combinatie van twee namen. Tot slot was er één persoon die specifiek voor de familienaam van de pleegouders koos.
Het veranderen van de familienaam kan natuurlijk niet zomaar. Daarvoor gelden enkele regels. Zo moet je meerderjarig zijn en kan je je huidige familienaam alleen laten veranderen in die van je moeder, je vader, een combinatie van beide in volgorde naar keuze of die van je pleegouder of een combinatie met de naam van een andere ouder. Zomaar een andere familienaam kiezen, kan niet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier