20ste fles champagne op de markt voor het Arianefonds uit Leffinge

Al 25 jaar lang is Norbert Declercq (74) de bezieler van het Arianefonds. © LC
Paul Bruneel

Al 25 jaar lang is Norbert Declercq (74) de bezieler van het Arianefonds en hij is nog lang niet van plan om er mee op te houden. “Ik heb nog zoveel zaken die ik wil realiseren”, zegt Norbert. “Bovenaan mijn verlanglijstje staat de organisatie van een wandelrendez-vous volgend jaar. En verder droom ik van een herdenkingsbos, voor familie die te maken heeft met leukemiepatiënten zou dit echt wel een prachtig initiatief zijn.”

We schrijven 1982 als Norbert Declercq voor het eerst kennismaakt met het Arianefonds. Meer dan 25 jaar later is hij nog steeds passioneel bezig met het fonds en hij zamelde ondertussen al het fenomenale bedrag van 800.000 euro in om het onderzoek naar leukemie mee te helpen financieren.

“Weet je, ik durf niet te zeggen hoeveel het mij persoonlijk al heeft gekost, de vele verplaatsingen en andere zaken betaal ik allemaal uit eigen zak, maar ik doe het graag omdat ik weet dat ik er andere mensen mee help. Je krijgt er ook zoveel voldoening voor terug en dat doet mij deugd. Wie mij kent, weet dat ik dit doe uit mijn hart en met veel inzet”, aldus Norbert.

Wenskaarten

Norbert was in de afgelopen 25 jaar amen met zijn vrouw Monique te zien op tal van evenementen, steeds weer met hetzelfde doel voor ogen: geld inzamelen voor het Arianefonds. Hij liet indertijd ook wenskaarten ontwerpen door bekende striptekenaars om te verkopen voor het goede doel. Hij was indertijd ook nauw betrokken bij het stripfestival van Middelkerke en slaagde er op die manier in om onder meer Marc Sleen, Paul Geerts en Merho warm te maken om mee te werken aan zijn wenskaartenproject. Zij zorgen voor diverse ontwerpen voor de wenskaarten. En dan is er natuurlijk de champagne die hij ieder jaar weer lanceert voor het Arianefonds. “We zijn dit jaar aan de 20ste fles toe”, zegt Norbert. “Ook deze keer weer hebben we gekozen voor een unieke capsule en uniek etiket en de oplage is beperkt tot 250 flessen. We verkopen de flessen aan 25 euro en de opbrengst is uiteraard voor het Arianefonds.”

Geen zerk of urne, maar een levende boom waarbij de familie of vrienden kunnen bezinnen

Hoe kom je er nu toe om als Leffingenaar op de bres te staan voor het Arianefonds? “Ik kwam toevallig in contact met de moeder van Ariane De Backer, het meisje dat op 22-jarige leeftijd overleed aan leukemie en haar getuigenis heeft me zo getroffen dat ik besloot om het onderzoek naar leukemie te steunen. Ik had toen nooit durven dromen of hopen dat ik 25 jaar later zo’n som geld bijeen zou gezameld hebben voor het Arianefonds. Ik hoop dat ik straks na de verkoop van de champagne van dit jaar opnieuw een mooie cheque kan overhandigen aan professor Bron van Het Bordet instituut in Brussel”, hoopt Declercq.

Praatgroep

Er is meer dan het inzamelen van geld of het uitgeven van wenskaarten en champagne want Norbert en zijn vrouw Monique hebben ook al meer dan 20 jaar een praatgroep waar patiënten en familie terecht kunnen om ervaringen te delen en te praten. Vroeger werden die bijeenkomsten op een andere locatie georganiseerd, maar nu zijn de leden welkom bij Norbert thuis in Leffinge. Deze vinden een keer per maand plaats en sedert kort kan, wie dat wil, ook gewoon lid worden van het Arianefonds mits het betalen van een kleine maandelijkse bijdrage.

En dan is er nog die droom van Norbert Declercq: “Zoals men bij een geboorte bomen plant en een geboortebos aanlegt, zo zou ik graag een herdenkingsbos gerealiseerd zien waar er telkens iemand sterft door die ziekte, een boompje wordt geplant. Geen zerk of urne dus, maar een levende boom waar de familie of vrienden kunnen bezinnen”, besluit Norbert Declercq.

Wie champagne wenst te kopen of lid wil worden kan contact opnemen met Norbert Declercq via tel. 059 30 30 86 of 0495 67 31 00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier