200 tractors zorgen voor spektakel tijdens Trekkertrek in Hooglede

Het team achter de zeer populaire tractorpulling. © EMIEL DEMAN JT
Redactie KW

HOOGLEDE Landelijke Gilde en Ferm slaan op zondag 3 september in Hooglede de handen in elkaar bij de organisatie van Trekkertrek, de tweejaarlijkse tractorpulling die telkens heel wat belangstelling lokt.

Een tractorpulling – ook wel trekkertrek genoemd – is een wedstrijd voor landbouwtractoren die een sleepwagen met ballast vooruit trekken tot de tractor tot stilstand komt. Volgens de gewichtsklasse van de deelnemende tractor wordt de ballast op de sleepwagen bepaald. De deelnemers kunnen in vijftien mogelijke klassen inschrijven, gaande van 3,5 tot 14 ton. De afstand waar de sleepwagen tot stilstand komt, zal de rangschikking van de deelnemer in het klassement bepalen. Wanneer een tractor de volledige piste van honderd meter aflegt, een zogenaamde ‘full pull’, moet de deelnemer herkansen met een zwaardere ballast.

“Sinds de jaren 80 organiseren we tweejaarlijks onze trekkertrek”, zegt Rik Vanwildemeersch. “Ook nu kiezen we voor een andere locatie. In 2019 zaten we in de Kerkebrugstraat en bij de vorige editie in de Kleine Noordstraat. Dit jaar kiezen we voor een ruimere locatie langs de Wulfhoekstraat, op de tarwevelden van Christophe Comptdaer, een terrein van een kleine zeven hectare.”

In geen tijd volzet

Zoals altijd waren de inschrijvingen in een mum van tijd volzet, de gsm van Vanwildemeersch draaide overuren. “Men kon inschrijven vanaf vrijdagochtend 8 uur, en een kwartier later kon ik al een 400 gemiste oproepen noteren. Tegen 9 uur zat ik aan 580 gemiste oproepen, ondertussen was ik al druk in de weer om inschrijvingen te noteren. Tegen de avond waren al een paar reeksen volgeboekt en op zaterdagmiddag moesten we de inschrijvingen stopzetten. In totaal zijn er meer dan 200 tractoren ingeschreven, goed voor meer dan 300 trekbeurten.”

“De deelnemers komen uit alle uithoeken van de provincie en soms zelfs van ver erbuiten. Ook de vrouwenreeksen zijn goed bezet, met een dertigtal vrouwen die hun mannetje zullen staan. De aanwezigen zullen opnieuw kunnen genieten van een echt spektakel. Langs de piste is er de mogelijkheid om een hapje en een drankje te nuttigen aan een van de standjes. Het evenement begint om 11 uur en gaat door tot ongeveer 20 uur. De inkom bedraagt vijf euro”, besluit Vanwildemeersch.

Zondag is er uitzonderlijk eenrichtingsverkeer in de Wulfhoekstraat. De velden zijn te bereiken vanaf de richting Sleihage. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier