191 gezinnen uit Sint-Andries gaan in de tegenaanval: ze procederen voor een nieuw Clubstadion

De plannen voor het nieuwe Clubstadion © Club Brugge
Stefan Vankerkhoven

191 bewoners van Sint-Andries hebben een advocaat onder de arm genomen om te procederen pro een nieuw voetbalstadion. Ze vinden dat de zeventien tegenstanders van het Clubstadion door juridische acties hun leefomgeving hypothekeren. Want daardoor komen ook de plannen voor een nieuw buurtpark in Sint-Andries in het gedrang.

De Antwerpse advocaat Gregory Verhelst, een specialist in omgevingsrecht, kreeg de opdracht om de belangen van de 191 Sint-Andriesenaars te verdedigen.

Gezinshoofden

“Het gaat om 191 buurtbewoners, die elk op een apart adres wonen binnen in een straal van 2 km van het Jan Breydelstadion. Binnen de perimeter in Sint-Andries waar het Brugs stadsbestuur een blauwe zone wil invoeren. Want het zou anders erg gemakkelijk zijn om aan 191 handtekeningen te komen.”

“Het gaat dus om mensen die direct betrokken zijn bij de plannen voor het nieuwe stadion. ‘t Zijn niet alleen Clubsupporters, er zitten ook fans van Cercle en zelfs van AA Gent bij. Maar ook veel mensen die niet in voetbal geïnteresseerd zijn. Hun voornaamste bekommernis is een kwalitatieve leefomgeving in hun wijk. Het initiatief gaat dus niet uit van Club Brugge of haar supporterslegioen”, benadrukt meester Gregory Verhelst.

Rooilijn

De 191 buurtbewoners willen naar eigen zeggen niet langer hulpeloos langs de zijlijn toekijken hoe een kleine minderheid uit de wijk al jarenlang een nieuw Clubstadion met 40.000 zitjes tegenhoudt, terwijl die plannen in hun ogen een verbetering voor de buurt inhouden.

Als eerste juridische tussenkomst heeft Gregory Verhelst de belangen van deze 191 buurtbewoners verdedigd in een procedure voor de Raad van State. Zeventien malcontente Sint-Andriesenaars waren immers in beroep gegaan tegen een recente beslissing van de Brugse gemeenteraad, die de rooilijnen uittekende voor de wegen rond het nieuwe stadion en het buurtpark.

Buurtpark

“Ik heb haarfijn uitgelegd welk belang mijn cliënten hebben bij de bouw van een nieuw stadion. Ze krijgen er een mooi buurtpark bij, de mobiliteit zal op wedstrijddagen verbeteren dankzij de shuttlebusjes vanop diverse randparkings. Met de inrichting van een blauwe zone zal wildparkeren bestreden worden. Bovendien wordt de akoestiek in het nieuwe stadion veel beter dan in het huidige Jan Breydel, zodat de buurt veel minder geluidshinder zal krijgen. Kortom: dank zij het nieuw stadion zal hun leefkwaliteit verbeteren”, aldus Gregory Verhelst.

De Antwerpse advocaat diende zijn besluiten tijdig in, binnen de vastgestelde termijn van zestig dagen, zodat zijn juridisch manoeuvre bij de Raad van State het dossier niet opnieuw nodeloos vertraagt. Inmiddels bereidt Gregory Verhelst een tweede wapenfeit voor: hij wil de argumenten pro nieuw voetbalstadion van de 191 buurtbewoners ook voorleggen aan de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Want de zeventien tegenstanders hebben bij deze rechtsinstantie beroep aangetekend tegen de nieuwe omgevingsvergunning die minister Zuhal Demir in juni 2024 aan Club Brugge verstrekt heeft voor de realisatie van een nieuw voetbalstadion. Wordt vervolgd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier