108ste Koolskamp Koers brengt volksfeest op de been: “Dit is onze hoogdag”

Een massa volk genoot van de stralende herfstzon en twaalf passages van het profpeloton. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Vrijdagmiddag vond de jaarlijkse hoogdag in Koolskamp plaats. Het Kampioenschap van Vlaanderen – dat als officieus WK voor sprinters geldt – liet het dorpscentrum van de Ardooise deelgemeente volstromen. Een massa volk genoot van de stralende herfstzon en twaalf passages van het profpeloton. “Hiervoor nemen we met plezier een dag verlof”, klinkt het.

Het 108ste Kampioenschap van Vlaanderen, beter gekend als Koolskamp Koers, voltrok zich rond 13.15 uur op het dorpsplein van de Ardooise deelgemeente. Aan de start stonden heel wat snelle mannen. De wielerwedstrijd geldt dan ook als het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters.

Na twaalf ronden van zo’n 15 kilometer door Koolskamp, Egem en Pittem was het tijd voor de traditionele massaspurt tussen de grootste krachtpatsers op twee wielen waaronder Jasper Philipsen – de winnaar van vorig jaar – en Tim Merlier, die afgelopen zondag in Limburg Europees kampioen werd.

Prachtige nazomer

Voor het eerst toonde Merlier zijn nieuwe outfit, ook de fiets werd meteen in de juiste kleuren geverfd. Die blonk dankzij een prachtige nazomerdag nog een tikkeltje feller. Ook het publiek genoot van de zon. Na de middag stroomde het dorpscentrum aardig vol. Onder meer Crist Carton uit Ardooie verzamelde er met enkele vrienden, collega’s en streekgenoten. “Dit is onze jaarlijkse afspraak”, klinkt het.

“Hier nemen we met plezier een dag verlof voor, het is traditie. Het is fantastisch om te zien hoeveel volk dit event op de been brengt. Iedereen zit hier gezellig samen, en geniet van het grootste evenement van het jaar in Koolskamp.” “Wij zakken jaarlijks af uit Meulebeke”, vertellen twee broers. “Voor de sfeer maar ook voor het straffe deelnemersveld. Op enkele toppers na staan de beste sprinters van de wereld hier aan de start. Dat is toch bijzonder.”

Meer dan 100 jaar

Wat verder voorbij de finish zwoegt schepen Krist Soenens samen met zijn broer en zus in hun café In De Zwaan. “Het is erg druk, maar we genieten ervan”, reageert Soenens. “Dit is uiteraard onze hoogdag, en een hoogdag voor gans Koolskamp. De koers bestaat net als ons café al meer dan 100 jaar, en telkens is het een enorm succes.”

“Ik was daarnet even te gast in de viptent. Daar zit ’s middags maar liefst 1.000 man, en nadien komen er nog eens 500 bij. De bevolking van Koolskamp verdubbelt vandaag bijna. En we hebben opnieuw geluk met het weer. Het is een prachtige dag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier