In de Westhoek vinden op 11 november tal van plechtigheden plaats ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar de grootste ceremonie vindt ieder jaar plaats in Ieper. Het weer zat niet mee, het begon al voor de Poppy Parade te regenen en het stopte niet meer.

© (Foto EF)

De dag startte met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort voor de kransneerlegging en een speciale editie van de Last Post.

Talrijke ambassadeurs waren aanwezig: Nieuw-Zeeland, Canada, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Verenigde Staten van Amerika. Na de verwelkoming door voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie werden de gebeden gelezen door diverse vertegenwoordigers van kerken en gemeenschappen. Luka Bloom vertolkte er een aangrijpend lied waarna de Last Post weerklonk terwijl de poppies naar beneden dwarrelden. Kransen werden neergelegd onder begeleiding van het Sint-Niklaas Mannenkoor en de Koninklijke Harmonie Ypriana.

© (Foto EF)

De Last Post was ook op een groot scherm te zien op de Ieperse Grote Markt. Later op de dag volgt nog het concert The Great War Remembered in de Sint-Maartenskathedraal.

© (Foto EF)

Door het slechte weer viel de opkomst wat tegen, langs het parcours stonden hier en daar enkele tientallen aanwezigen. Onder de Menenpoort was het wel afgeladen vol. Er vielen behalve de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) en het schepencollege weinig bekende gezichten te bespeuren. Waar vorig jaar nog tal van prominente politici op het appel waren voor de honderdste herdenking, waren dit jaar alleen lokale politici aanwezig.

© (Foto EF)

(EF & Belga)

In de Westhoek vinden op 11 november tal van plechtigheden plaats ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar de grootste ceremonie vindt ieder jaar plaats in Ieper. Het weer zat niet mee, het begon al voor de Poppy Parade te regenen en het stopte niet meer.De dag startte met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort voor de kransneerlegging en een speciale editie van de Last Post. Talrijke ambassadeurs waren aanwezig: Nieuw-Zeeland, Canada, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Verenigde Staten van Amerika. Na de verwelkoming door voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie werden de gebeden gelezen door diverse vertegenwoordigers van kerken en gemeenschappen. Luka Bloom vertolkte er een aangrijpend lied waarna de Last Post weerklonk terwijl de poppies naar beneden dwarrelden. Kransen werden neergelegd onder begeleiding van het Sint-Niklaas Mannenkoor en de Koninklijke Harmonie Ypriana.De Last Post was ook op een groot scherm te zien op de Ieperse Grote Markt. Later op de dag volgt nog het concert The Great War Remembered in de Sint-Maartenskathedraal. Door het slechte weer viel de opkomst wat tegen, langs het parcours stonden hier en daar enkele tientallen aanwezigen. Onder de Menenpoort was het wel afgeladen vol. Er vielen behalve de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) en het schepencollege weinig bekende gezichten te bespeuren. Waar vorig jaar nog tal van prominente politici op het appel waren voor de honderdste herdenking, waren dit jaar alleen lokale politici aanwezig.(EF & Belga)