100-jarige landelijke vrouwenvereniging Ferm plant feestjaar in 2022: “Nu al traktaat met Kletsbier”

De dames van het bestuur van Ferm staan klaar om hun 100-jarig bestaan te vieren: V.l.n.r. Ria Sioen, Anne-Mie Pattou, Sabine Versavel, Lucrèce Claerbout, Rita Dejonckheere en achteraan Hilde Vanrobaeys en Rita Dever.© (Foto JS)
De dames van het bestuur van Ferm staan klaar om hun 100-jarig bestaan te vieren: V.l.n.r. Ria Sioen, Anne-Mie Pattou, Sabine Versavel, Lucrèce Claerbout, Rita Dejonckheere en achteraan Hilde Vanrobaeys en Rita Dever.© (Foto JS)
Redactie KW

Ferm Dadizele, het voormalige KVLV, bestaat 100 jaar. De vrouwenvereniging viert die verjaardag wellicht volgend jaar. “We hopen binnenkort terug onze leden te kunnen bereiken met een volwaardig en uitgebreid programma”, luidt het bij de zeven bestuursleden.

In 1911 ontstond nationaal de Boerinnenbond, een vereniging voor landbouwersvrouwen. In Dadizele werd tien jaar later een plaatselijke afdeling opgericht. De oprichting van de afdeling betekende meteen een eerste volwaardige vrouwenbeweging in de Pompeschittersgemeente. De vereniging telde al snel een honderdtal leden. “Op 6 juni is het 100 jaar geleden dat Ferm Dadizele werd opgericht. Die verjaardag willen we toch in de kijker zetten”, aldus huidig voorzitster Anne-Mie Pattou. Zij zocht samen met de bestuursleden Hilde Vanrobaeys, Lucrèce Claerbout, Rita Dever, Ria Sioen, Rita Dejonckheere en Sabine Versavel naar een manier om de verjaardag te vieren. “Dit jaar gaan we door de coronacrisis nog geen feest vieren. We hopen van 2022 een feestjaar te maken met elke maand een speciale activiteit.” Bij Ferm Dadizele hopen ze volgend jaar opnieuw het succesvolle ontbijt zoals in normale tijden te organiseren en ook met onder andere een bedrijfsbezoek hoopt Ferm het feestjaar te kleuren. “Net zoals in normale tijden gaan we voor ons feestjaar ook op zoek naar uiteenlopende activiteiten, voor elk wat wils.”

Ferm Dadizele telt momenteel 124 leden en 18 bijleden. “In vergelijking met vroeger zijn er nog maar weinig echte landbouwersvrouwen. Slechts enkele vrouwen zijn zelf nog actief binnen het landbouwleven”, aldus Anne-Mie. Ferm kan rekenen op een trouw ledenbestand. Het enthousiaste bestuur hoopt voor hen telkens leuke activiteiten uit te stippelen. “De voorbije twaalf jaar konden we bijvoorbeeld rekenen op het enthousiasme van bestuurslid Leen Pattou. Zij stapte onlangs uit het bestuur, maar was de voorbije jaren echt een meerwaarde voor onze vereniging.”

Kletsbier

Ondanks het feit dat het feestjaar verschoven is, doet het bestuur er toch nog alles aan om ook dit jaar nog enkele activiteiten te organiseren. “Het fietsen en wandelen op woensdagavond is telkens heel populair en kunnen we in veilige omstandigheden organiseren. Vorig jaar moesten we enkele activiteiten annuleren en ook dit jaar kunnen enkele geplande activiteiten door corona niet plaatsvinden. De gezondheid van onze leden gaat boven alles.” Het bestuur is momenteel ook volop bezig met het uitwerken van een fietszoektocht. “Onze leden zullen in de periode rond 6 juni toch ook een beetje de verjaardag van de vereniging kunnen vieren. Met ons bestuur gaan we van deur tot deur en trakteren we onze leden op Kletsbier.”

Vroeger werden de vergaderingen met een zangstonde afgesloten

Yogalessen, daguitstappen, een kinderworkshop: bij Ferm kijken ze reikhalzend terug op de topactiviteiten van de voorbije jaren. “Maar we beseffen dat die momenten terugkeren. Onze leden kijken er enorm naar uit. Met zijn allen genieten we van een grote, gezellige activiteit.”

Als we even in de geschiedenis duiken, merken we dat er door de oprichters ook van alles en nog wat werd georganiseerd. Pharaïlde Raes werd in 1921 de eerste voorzitster. Samen met Philomène Denturck, Suzanne Raes, Rafaële Ledouw, Laura Pype, Augsta Cardoen, Irma Talpe, Julia Vandenbulcke en Clara Ghesquière kleurde ze de beginjaren van de Boerinnenbond. De vergaderingen waren op zondagmiddag. Meestal werden deze namiddagen gevuld met voordrachten over opvoeding en gezonde voeding.

“De vergaderingen werden altijd met een zangstonde besloten. In al die jaren is er veel veranderd. Net zoals het landelijke in Dadizele is veranderd, heeft de vereniging zich ook aangepast. We zijn blij dat we nu al honderd jaar bestaan”, besluit het bestuur. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier