100.000 euro Vlaamse subsidie voor Kloosterhoeve

Van de ingestorte schuur bij de Kloosterhoeve blijft weinig over. Met veel Vlaamse euro's kan die hersteld worden. © SL
Redactie KW

Er gebeurt wat aan de Leie. Nadat Natuurpunt en de gemeente de weilanden rond de Kloosterhoeve begin dit jaar aankochten, geeft de Vlaamse overheid nu 100.000 euro om de schuur uit de 18de eeuw te restaureren. Terwijl er over de site zelf nog de hoogste onduidelijkheid blijft bestaan. Er is immers nog steeds geen koper.

Enkele jaren terug kwam de Kloosterhoeve, ooit onderdeel van de Guldenbergabdij, te koop te staan. Via vastgoedmakelaar Immotion wordt de hoeve al een tijdje te koop aangeboden. In zijn geheel voor een vraagprijs van 1,3 miljoen euro. Er werden ook omgevingsvergunningen verleend voor de inrichting van een tiental wooneenheden. Weliswaar binnen de contouren van wat erfgoedkundig beschermd is. Zoals de binnenkoer, de duiventoren en vanzelfsprekend de Westpoort, beter bekend als de Abdijpoort. Deze week raakte bekend dat minister Matthias Diependaele (N-VA) nu 100.000 euro uittrekt voor restauratiewerken.

Stormschade

Het gedeelte van de schuur dat vorig jaar tijdens een storm werd vernield, wordt heropgebouwd”, laat minister Diependaele weten. “Na de instorting werd het puin geruimd, waarbij alles dat in aanmerking komt voor hergebruik zoals pannen, baksteen of delen van het timmerwerk bewaard is gebleven.”

Een flink bedrag voor de restauratie van een gebouw dat te koop wordt aangeboden. Het bedrag wordt pas uitgekeerd eens de werken zijn uitgevoerd. En in welke toestand het gebouw zich ook mag bevinden, eigenaar Global Estate Group heeft onderhoudsplicht en moet erop toezien dat wat beschermd is in goede staat blijft.

De Kloosterhoeve ligt te midden het pas verworven natuurgebied langs de Leie. Perfect gelegen als toeristisch antennepunt. Dat erkende burgemeester Jan Seynhaeve ook eerder dit jaar. “Als gemeente hebben we zeker interesse tot een gedeeltelijk privaat/publieke realisatie. We weten niet welke mogelijkheden zich zullen aanbieden. Wat we wel weten is dat ook dat niet goedkoop zal zijn. Maar je weet maar nooit, eventueel met steun van hogere overheden. We hebben interesse getoond, dat is alvast een eerste stap.”(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier