1.140 zonnepanelen op het dak van Klaratex: “Onze wasserij zo ecologisch mogelijk maken”

© MPM
Stefaan Lernout

Een zonnepark van niet minder dan 1.140 zonnepanelen, het is menens bij industriële wasserij Klaratex om rationeler met energie om te springen. Deze nieuwe investering voorziet in het energieverbruik van de wasserij, een deel wordt afgestaan aan het Fluvius netwerk.

Industriële wasserij Klaratex is gespecialiseerd in het professioneel reinigen en verhuren van werkkledij voor de voedingssector en de industrie. Het is een familiebedrijf, bedrijfsleiders Piet en Karel Dermaux zijn ondertussen de derde generatie nadat grootvader Georges in 1938 startte met de wasserij.

“We deden eerder al heel wat inspanningen om onze wasserij zo ecologisch mogelijk te maken”, vertelt Piet Dermaux. “Twintig jaar geleden werd begonnen met de aanleg van een bos van 1 hectare met 200 bomen. In totaal investeerden we de voorbije drie jaar al 770.000 euro om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. In 2016 werd een waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen die het gebruikte afvalwater voor 80 procent recycleert.”

Totaalvermogen van 313.500 Watpiek

1.140 zonnepanelen op het dak van Klaratex:
© MPM

Een belangrijke investering want water is voor een industriële wasserij zoals Klaratex cruciaal. Het zoekt ook buiten de eigen sector een ecologische benadering, het bedrijf heeft bijvoorbeeld een eigen bijenkorf waar een professionele imker voor instaat. En nu installeren Piet en Karel Dermaux dus meer dan duizend zonnepanelen.

“1.140 polykristallijne zonnepanelen”, preciseert Karel Dermaux. “We maken werk van een rationeler energiebeleid overeenkomstig de doelstellingen van de Verenigde Naties en de richtlijnen uit politieke hoek. De opgewerkte energie is voldoende voor het eigen bedrijf, er wordt ook een deel afgestaan aan netwerkbeheerder Fluvius.”

De 1.140 zonnepanelen zijn goed voor een totaalvermogen van 313.500 Watpiek, het zonnepark werd geleverd door het Veurnse bedrijf Ecosolar. Bij Klaratex werken een veertigtal medewerkers die 600 klanten, vooral uit de maak- en voedingsindustrie, bedienen in Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier