Zorg voor meer bomen: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

West-Vlaanderen is met voorsprong de meest bosarme provincie van België. © Davy Coghe
Phebe Somers

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 1: zorg voor meer bomen.

West-Vlaanderen is met voorsprong de meest bosarme provincie van België. Slechts 7.255 hectare is bebost, het equivalent van iets meer dan 14.500 voetbalvelden. Oost-Vlaanderen, de op één na minst beboste provincie van Vlaanderen, heeft meer dan dubbel zoveel bos als wij. Meer bomen zijn goed voor het klimaat, onze luchtkwaliteit én bossen bieden ontspanning.

CD&V

“We moeten de bosarmoede aanpakken, maar dat mag niet ten koste gaan van het agrarisch gebied dat voorbehouden moet worden voor onze voedselvoorziening. In samenwerking met de lokale besturen – die het best geplaatst zijn om geschikte zones aan te duiden – willen we bebossingssubsidies uitdelen aan zowel private eigenaars als verenigingen.”

Groen

“Natuur beschermt ons tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte en overstromingen, en houdt de hitte tegen. Er moet een nationaal park komen in West-Vlaanderen, opties zijn het Zwin of de Blankaart. Daarnaast moet elke woning uitkijken op drie bomen en moet iedereen op maximaal 300 meter van hun deur toegang hebben tot een groene zone.”

L99

“Er moet een gezonde balans zijn tussen landbouw en natuur, we mogen niet polariseren. West-Vlaanderen is nu eenmaal een landbouwprovincie. De bestemming van elk gebied moet gerespecteerd worden. Dit betekent dat bebossingsinspanningen moeten gericht worden op locaties waar de plannen geen conflicten veroorzaken met landbouwactiviteiten.”

N-VA

“Extra bos is zeker nodig in West-Vlaanderen, in een juiste verhouding tot landbouw-, industrie- en woongebied. Dankzij bos kan de bodem meer water absorberen en zo helpen tegen overstromingen. Voor onze gezondheid en ons welzijn. En voor onze economie, bos bevordert toerisme en het beschermt ook tegen klimaatverandering.”

Open VLD

“Er moeten meer bomen komen, maar niet op landbouwgrond. Laten we eerst onze bestaande bossen uitbreiden. Het probleem is dat ons landschap zo versnipperd is. Net zoals in Duitsland zouden we natuurgebieden bij elkaar moeten krijgen, zo zullen onze landbouwers ook meer rechtszekerheid krijgen. Het opkopen van landbouwgrond met overheidsgeld om te bebossen moet stoppen.”

PVDA

“Bossen zijn essentieel om waterschaarste en luchtvervuiling tegen te gaan maar ook als ontspanningsplek. Maar niet alleen bossen beschermen is belangrijk, we hebben ook nieuwe bossen nodig. De Vlaamse regering loopt hopeloos achter op de in 1997 gemaakte plannen. Wij maken hier wél een prioriteit van. Meer bomen buiten, maar ook in en rond de stad.”

Vlaams Belang

“Op papier zijn we misschien bosarm, maar we beschikken wel over prachtige polders, duinen en heuvels. Daarnaast hebben we in West-Vlaanderen een rijke bodem. Elke provincie heeft haar eigen kernmerken. De tegenstelling tussen natuur en landbouw wordt artificieel opgepookt. Onze landbouwers staan in de natuur en kunnen de grootste bondgenoot zijn van een goed bosbeleid.”

Voor U

“Door de akkerbouw en het geïndustrialiseerde karakter van West-Vlaanderen hebben we sowieso minder bomen. De promotie van de boscompensatie zou de bebossing kunnen stimuleren. Het vergunningstraject is echter zeer moeilijk. Als de lokale overheid makkelijker een vergunning zou kunnen afleveren, kan de bebossing bevorderd worden. Zeker in agrarisch herbevestigd gebied.”

Vooruit

“De voorbije jaren is er te veel bos verdwenen in West-Vlaanderen. Dat is slecht voor onze natuur, gezondheid en vrije ruimte. We moeten strenger optreden tegen illegale boskap. En voor elke boom die wel legaal gekapt wordt, moet een nieuwe worden aangeplant. We moeten onze natuur ook toegankelijker maken door duinen, weiden, graslanden en bossen met elkaar te verbinden.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.