Zeebruggenaren laten ongenoegen blijken

© (Foto PDV)
Redactie KW

Brugs burgemeester Dirk De fauw kreeg het behoorlijk zwaar te verduren in Zeebrugge tijdens het ‘Buurt aan de beurt’ evenement waarmee het stadsbestuur zichzelf voorstelt. “Wij dachten in gesprek te kunnen gaan over de belangrijke dossiers voor Zeebrugge, zoals de nieuwe zeesluis die het dorp dreigt te vernietigen, maar dit is gewoon een goed nieuws show”, foetert Nancy Vanhee.

Er kwam zaterdagmorgen heel wat volk opdagen voor het ‘Buurt aan de beurt’-evenement in het gemeenschapshuis op de markt van Zeebrugge. Met deze ‘Buurt aan de beurt’-sessies trekt het stadsbestuur naar alle Brugse buurten en wijken, 24 in totaal, om zichzelf en de projecten die ze de komende jaren wil uitwerken voor te stellen. Burgemeester Dirk De fauw, met quasi alle schepenen achter zich op het podium, verwees in zijn presentatie ook naar enkele specifieke dossiers voor Zeebrugge, zoals het feit dat het stadsbestuur een fietsautosnelweg tussen Brugge en Zeebrugge zal bepleiten en helpen vormgeven. De fauw had het ook over een betere fietsverbinding langs de Kustlaan. Ook de voormalige militaire site Kazerne Knaepen passeerde de revue.

“Defensie moet deze site eerst nog saneren maar als dat achter de rug is zullen we daar een mooi park voor de Zeebruggenaren van maken”, wist de burgemeester. Hij raakte ook het delicate dossier van de nieuwe sluis die de oude Visart-sluis moet vervangen aan. “Als onderdeel van de omkaderende en milderende maatregelen bij de aanleg van die nieuwe sluis zal er een tunnel worden aangelegd waardoor er geen vrachtverkeer meer op de Kustlaan komt. Die Kustlaan zou dan ook kunnen heraangelegd worden tot een rustig laan voor plaatselijk verkeerd en met aangepaste groenaanleg”, zei De fauw.

Na afloop van de eigenlijke presentatie, waarbij geen ruimte is voor vragen vanuit het publiek, lieten vooral de leden van het actiecomité Zeebrugge Onder Druk, hun ongenoegen blijken. Nancy Vanhee, een van de voortrekkers van het protest tegen de nieuwe zeesluis en aanverwante havendossiers, liep op de burgemeester af en liet duidelijk verstaan niet opgezet te zijn met de presentatie. “Wij hadden verwacht vragen te kunnen stellen vanuit het publiek; in dialoog te gaan over de vele belangrijke dossiers voor Zeebrugge maar dit éénrichtingscommunicatie; het is een goednieuwsshow”, foeterde ze. “De Zeebruggenaren liggen wakker van dossiers als de nieuwe Visartsluis die het dorp dreigt uit elkaar te trekken. Van de vele cruiseschepen die een hele dag aangemeerd liggen en voor stank en luchtvervuiling zorgen.”

Burgemeester De fauw repliceerde dat, wat de cruiseschepen betreft, er in de raad van bestuur van het havenbedrijf MBZ, waar hij voorzitter van was, maatregelen werden besproken voor het verminderen van de luchtvervuiling, onder meer met het installeren van meetpunten en het vastleggen van waarden die niet mogen overschreden worden. “Ik wil er ook op wijzen dat wij de nieuwe kade die in de achterhaven komt (ter hoogte van Lissewege, red.) zullen voorzien van walstroom, zodat de schepen hun motoren niet meer moeten laten draaien om in elektriciteit te voorzien”, wist De fauw nog. De buurtbewoners waren niet echt overtuigd en wezen er op dat er nog heel vaak gebruikt wordt van oude en vervuilende schepen.

“Voordat die vloot vernieuwd is en meer milieuvriendelijke schepen de norm worden zijn we al vele jaren verder meer intussen blijven wij in de stank zitten”, stelde een misnoegde bewoner. Ook de locatie voor de nieuwe sluis, op de site Visart dus, vindt nog steeds geen genade bij veel Zeebruggenaren. Toch klinkt er ook een andere geluid. “Niet iedereen in Zeebrugge staat achter het actiecomité ZOD. Veel mensen willen vooral dat het nu vooruit gaan. Voor de mensen waarvan hun huis in principe zal onteigend worden is het zeker geen cadeau dat ze door al dat protest nu nog steeds niet zeker zijn over wat er precies zal gebeuren”, klonk het bij een Zeebruggenaar die liever anoniem blijft.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier