Er is door een arrest van de Raad van State een zoveelste wending in de zaak van stadsingenieur S. D. De gemeenteraad ontsloeg tijdens een geheime stemming de stadsingenieur begin mei 2015 maar hij ging in beroep tegen deze tuchtsanctie.
De Beroepscommisie voor Tuchtzaken vernietigde begin november 2015 de beslissing van de Wervikse gemeenteraad. Men oordeelde dat de aangehaalde feiten onbewezen zijn en zag geen reden om de stadsingenieur ambtshalve te ontslaan. “We waren van meet af aan overtuigd van ons gelijk”, aldus advocaat Wim Vandenbussche destijds in deze krant. “Mijn cliënt werd beschuldigd van het privaat gebruik van een paar veiligheidsschoenen. Daar was helemaal niks van aan. De straf was los daarvan ook buiten alle proportie.”
Op non-actief
In november 2015 begon S. D. (59) opnieuw te werken. Evenwel niet voor lang. Het schepencollege nam een maand later de beslissing tot ‘disponibiliteit wegens ambtsontheffing’. Concreet betekent dit dat hij op non-actief wordt geplaatst maar twee jaar werd doorbetaald om thuis te blijven. Die twee jaar is ondertussen verstreken en zijn wedde verminderde fors.
De stad besliste naar de Raad van State te stappen en de uitspraak van de Beroepscommissie voor Tuchtzaken te betwisten. Dat arrest is er dus nu. Daaruit blijkt dat de stadsingenieur tussen 2010 en 2014 minstens dertien paar veiligheidsschoenen bestelde. Het openbare arrest stelde dat dat gebeurde telkens zonder de wettelijke procedure te volgen.
“Het gaat om lage veiligheidsschoenen die perfect gebruikt kunnen worden voor dagdagelijks gebruik. Het gaat om een onverantwoord aantal waarvan minstens het grootste deel moet beschouwd worden als privé-uitgaven die worden verhaald op de stad Wervik en het gebruik van overheidseigendommen voor privédoeleinden. De stadsingenieur bestelde een deel van die schoenen op een ogenblik dat de financieel beheerder, de stadssecretaris en de schepen van Financiën met vakantie waren.”
Dronkenschap
Daarnaast waren er eerder ook al andere feiten. De gemeenteraad legde S. D. eind juni 2013 al een tuchtstraf met een schorsing voor de duur van acht dagen op. Het betrof het privégebruik van een stadsvoertuig en handelingen in staat van dronkenschap tijdens en na een receptie georganiseerd door de stad Wervik, aldus het arrest van de Raad van State. ‘Betrokkene heeft hiertegen geen beroep aangetekend.’
De stadsingenieur wordt dus nog altijd betaald om thuis te blijven. “De Raad van State heeft ons gevolgd omdat ze de motivering van de beroepscommissie niet goed vinden”, reageert burgemeester Youro Casier (SP.A). “De beroepscommissie moet nu opnieuw een beslissing met bijgaande motivering opmaken. Voorlopig kunnen we enkel de nieuwe beslissing afwachten. “Op het einde van de rit kan het ontslag bevestigd worden en moeten we de ingenieur niet meer betalen, wat nu nog wel gebeurt.”
(EDB)