Uit protest tegen de nieuwe federale regering, voert nu de Vlaamse Volksbeweging een protestactie. Ze fietst met de sympathisantenploeg ‘Flandriens’ van De Panne naar Opgrimbie. “Het is absoluut niet de bedoeling om keet te schoppen, het moet ludiek blijven”, aldus VVB-voorzitter Hugo Maes.
De Vlaamse Volksbeweging houdt vandaag en morgen een sportieve actie tegen de nieuwe federale regering. Onder het motto ‘Deze meerderheid heeft het vlaggen! Vlaanderen, neem de kop!’wil de wielerploeg ‘Flandriens’ aantonen dat er van een echte ploeg geen sprake is. De beweging vraagt zich af hoe lang het zal duren voor deze regering de pedalen kwijtraakt en of ze een valpartij zullen kunnen vermijden.
“Profetische woorden van Yves Leterme”
“Dit is een fietstocht, geen actie. Het is absoluut niet de bedoeling om keet te schoppen, het moet ludiek blijven”, aldus VVB-voorzitter Hugo Maes. “In 2007 waarschuwde Yves Leterme (CD&V) de Vlaamse minderheid die in een federale regering zou stappen dat hij hen zou bekampen ‘te land, ter zee en in de lucht, van van Opgrimbie tot De Panne'”, klinkt het bij de organisatoren. “We zullen de Vlaams-federale minderheid en in het bijzonder de CD&V’ers en Open Vld’ers aan die profetische woorden herinneren. Tijdens de fietstocht voeren we tussendoor kleine, lokale acties.”
“De Vlamingen hebben nu immers een minderheidspositie aanvaard en zullen moeten tevreden zijn met een bijrol als knecht”, aldus de organisatoren. “Daar kunnen wij als Flandriens geen genoegen mee nemen. Wij vragen aan onze Vlaamse regering dat ze het ‘groot blad’ opzet en een ontsnapping forceert uit dit belgicistische peloton. Want op eigen kracht komt Vlaanderen het snelst vooruit!”
Speech van Jean-Marie Dedecker
Vanmorgen werden een dertig-tal fietsers verwelkomd door de Vlaamse Volksbeweging-afdeling Bachten de Kupe, aan de voet van het monument Leopold I op de Esplanade in De Panne. Daar gaf Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, het startschot. In zijn typische stijl hield hij ook een korte speech: “Jullie beseffen toch goed waar jullie staan? Het monument van Leopold I verwijst naar het moment dat de eerste Belgische koning voor het eerst voet zette op Belgische bodem. Hij arriveerde vanuit Engeland in Calais en reisde toen per koets naar De Panne. Het toeval wil dat toen het monument hier in 1958 werd geplaatst, mijn vader controleur van openbare werken was. Hij kwam tot de vaststelling dat Leopold met zijn gezicht naar Engeland was geplaatst, en dus moest het worden omgedraaid!”
“Wat Opgrimbie betreft: ook daaraan is een verhaal verbonden dat voor heel wat heisa heeft gezorgd.”, ging Jean-Marie Dedecker verder. “Het klooster, waar nog een handvol brave nonnetjes overleven in een prachtig beschermd natuurgebied, was een schenking van wijlen koning Boudewijn. De bouwvergunning werd sterk betwist en zelfs tweemaal nietig verklaard door de Raad van State, want in beschermd natuurgebied mag eigenlijk niet worden gebouwd… Als jullie de nonnetjes willen bezoeken, doe dan de groeten aan de abdes, de tante van CD&V-voorzitter Joachim Coens!”
Tocht van 270 kilometer
Stipt om 10 uur begonnen de Flandriens aan hun tweedaagse tocht van zo’n 270 km. Zaterdagavond worden ze verwacht in Mechelen. Daar worden ze verwend met een massagebeurt. Na de overnachting gaat de tocht zondag verder. Bij hun aankomst in het Limburgse Opgrimbie worden ze afgevlagd door Huub Broers, ex-burgervader van Voeren en huidig provincieraadsvoorzitter van Limburg. “Door de coronamaatregelen blijft het aantal deelnemers noodgedwongen beperkt. Alles moet in de eerste plaats COVID-19-veilig verlopen, dat is het belangrijkste, ” klinkt het nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier