Vincent Van Quickenborne spreekt over zijn ontslag en misbruik op college: “Blij dat ik recht in de spiegel kan kijken”

Vincent Van Quickenborne: “Ik was me er altijd van bewust dat het met één vingerknip gedaan kon zijn.” © BELGA
Bert Vanden Berghe

Vier dagen na zijn ontslag heeft Vincent Van Quickenborne voor het eerst uitgebreid teruggeblikt op zijn ontslag. Hij vertelde ook dat hij in het college misbruik van een pater meemaakte.

De ex-minister van Justitie nam afgelopen vrijdag 20 oktober ontslag nadat aan het licht kwam dat er bij het parket een fout werd gemaakt in het dossier rond de dader van de terreuraanslag op maandag 16 oktober 2023. Intussen keerde hij terug naar het parlement als Kamerlid en nam hij ook zijn functie als burgemeester van Kortrijk terug op. Deze avond blikte hij in ‘De Tafel van Gert’ terug op zijn ontslag.

Veel respect

“Ik zat vrijdagmorgen in Luxemburg voor de Europese Raad toen ik een telefoon kreeg”, aldus Van Quickenborne. “Ik ben onmiddellijk teruggekeerd en heb meteen gevraagd om uit te zoeken wat er gebeurd was. Tegen vijf uur in de middag was duidelijk dat net dat ene dossier niet behandeld was geweest. Twee uur later heb ik mijn ontslag aangekondigd. Het was overigens Paul Van Tigchelt (die Van Quickenborne opvolgde als minister, red.) die de zaak had uitgeplozen. Een man voor wie ik veel respect heb. Zo speelde hij ook een grote rol in de vrijlating van Olivier Vandecasteele.”

“Ik heb altijd gezegd tegen mijn omgeving, vrouw en vrienden, dat ik me er bewust van was dat het in één vingerknip gedaan kon zijn. Zelfs al ben je drie jaar keihard aan het werk, dan nog kan het plots gedaan zijn. En dat is gebeurd. En dat is verschrikkelijk. Dat hakt erin. En toch ben ik blij dat ik recht in de spiegel kan kijken.”

(Onder)broek uit

Van Quickenborne deed ook een opvallende bekentenis. Toen het programma ‘Godvergeten’ ter sprake kwam, vertelde hij over zijn periode in het Sint-Barbaracollege in Gent. Daar bleek naar eigen zeggen een pater te zijn die bij zieke kinderen op bezoek kwam en dan vroeg om hun broek en onderbroek uit te doen. Toen Van Quickenborne gevraagd werd of hem dat ook overkomen is, antwoordde de politicus bevestigend. “Het bleef evenwel bij kijken. Wij praatten daar onderling over, maar dat verhaal kwam nooit naar buiten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier