Vincent Van Quickenborne geen kandidaat-burgemeester meer in Kortrijk: Ruth Vandenberghe trekt Stadslijst

Vincent Van Quickenborne zal de Stadslijst Kortrijk bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober niet trekken. De eerste plaats gaat naar Ruth Vandenberghe. © CDM/KD
Philippe Verhaest

Vincent Van Quickenborne zal geen lijsttrekker zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Ruth Vandenberghe neemt de eerste plaats in bij de nieuwe Stadslijst Kortrijk. Die beslissing neemt Quick na de mokerslag die Open VLD én hijzelf op verkiezingszondag kregen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Open VLD kreeg tijdens de verkiezingen van zondag 9 juni een uppercut van jewelste te verwerken. Ook Vincent Van Quickenborne deelt in de klappen. Met 14.438 voorkeursstemmen behaalt hij als enige liberale West-Vlaming nog een zitje in de Kamer, maar daar stopt het goeie nieuws.

In het kanton Kortrijk haalt de huidige burgemeester nog amper 2.517 voorkeursstemmen, in eigen stad gaat het om slechts 1.408 voorkeurstemmen.

Cijfers die in schril contrast staan met hoe de kaarten vijf jaar geleden geschud werden. Bij de federale verkiezingen van mei 2019 haalde Quick als lijsttrekker nog 40.292 West-Vlaamse stemmen binnen. In het kanton Kortrijk kozen 8.148 burgers voor hem, in zijn eigen Kortrijk was hij goed voor 5.625 voorkeursstemmen.

Lijstduwer

De resultaten komen stevig binnen bij Van Quickenborne. Daarom heeft hij beslist om bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober geen lijsttrekker te zijn voor de nieuwe Stadslijst Kortrijk, dat politici van Team Burgemeester, Open VLD en CD&V herbergt. Hij neemt genoegen met de plaats van lijstduwer.

Het lijsttrekkerschap gaat zo naar Ruth Vandenberghe. Zij was drie jaar lang waarnemend burgemeester toen Van Quickenborne als federaal minister van Justitie en Noordzee aan de slag was. Momenteel is ze eerste schepen in Kortrijk en heeft ze liefst vijftien bevoegdheden in haar portefeuille.

Ronse en Vermeersch kandidaat-burgemeester

Ondertussen kwamen vanuit andere Kortrijkse politici al een eerste reactie op de machtswissel bij de Stadslijst. Axel Ronse (N-VA), die zich gisterenavond opnieuw nadrukkelijk als kandidaat-burgemeester profileerde, wenst Ruth veel Vandenberghe succes. “Zowel met Ruth als Vincent werken we zeer goed samen. Beide komen echter uit dezelfde Open VLD afdeling. De inhoud blijft. De verpakking wijzigt. N-VA is nu afgetekend de grootste partij van Kortrijk. Groter dan CD&V & Open VLD samengeteld. De Kortrijkse kiezer wil een centrum rechts beleid. Ik ben voluit kandidaat-burgemeester.”

Ook Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch laat vandaag weten in oktober voor de sjerp te gaan. Vermeersch haalde 35.200 voorkeurstemmen als West-Vlaams lijsttrekker voor de Kamer. “Ik heb gewacht op een duidelijk mandaat van de Kortrijkzaan om mijn kandidatuur te stellen en dat is er gisteren gekomen. Daarom stel ik mij formeel kandidaat als burgemeester van onze Guldensporenstad”, stelt Vermeersch in een persbericht.

Bij Groen, een van de andere partijen in de Kortrijkse oppositie, reageert men weinig verrast op de aankondiging. “Wie de afgelopen maanden in Kortrijk rondliep, hoorde de groeiende weerstand ten aanzien van een mogelijks verlengd burgemeesterschap”, zegt gemeenteraadslid David Wemel. “Daarnaast kennen we Van Quickenborne ook wel als een kat met negen levens. Het zou ons niet verwonderen dat hij, net zoals Conner Rousseau, als lijstduwer zijn lot in de handen van de kiezer legt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier