Verdeel het geld eerlijk: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

Antwerpen en Gent krijgt procentueel meer geld. Dat moet anders. © Getty Images/iStockphoto
Phebe Somers

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 10: verdeel het geld eerlijk.

Het Gemeentefonds, dat voor het grootste deel instaat voor de financiering van de gemeenten, spekt vooral de kas van Antwerpen en Gent. Ter vergelijking: uit de pot van in totaal 3,4 miljard euro kreeg Antwerpen in 2022 net geen 900 miljoen euro, Brugge ‘amper’ 97 miljoen euro. De vele kleine gemeenten krijgen – in vergelijking – nog veel minder.

CD&V

“West-Vlaanderen verdient zijn deel van de koek. Publieke middelen moeten eerlijk verdeeld worden. Kleinere gemeenten die uitstekend werk leveren, moeten ondersteund worden. De verdeling van de middelen van het Gemeentefonds is aan een grondige herdenking toe en het gewicht van de factoren inwonersaantal en oppervlakte open ruimte moet omhoog.”

Groen

“We stellen een grondige hervorming van het Gemeentefonds voor. Heldere criteria, een rechtvaardige verdeling die rekening houdt met de draagkracht en oog voor ruimte en klimaat zijn de uitgangspunten. Gemeenten die kiezen voor behoud en versterken van de open ruimte – gecombineerd met kwalitatieve kernversterking – moeten hiervoor passend ondersteund worden.”

L99

“De financiering van gemeenten heeft een directe invloed op hun vermogen om essentiële diensten te leveren en de levenskwaliteit van hun inwoners te waarborgen. Het financieringsmodel moet herzien worden en er moet rekening gehouden worden met factoren zoals bevolkingsdichtheid, socio-economische situatie en specifieke behoeften van elke gemeente.”

N-VA

“Natuurlijk moet er meer geïnvesteerd worden in West-Vlaanderen. Er moet een discussie komen over het Gemeentefonds. Dit gezegd, de populistische focus op Antwerpen vanuit sommige partijen is intellectueel gewoon oneerlijk. Waarom spreken zij nooit over Gent dat per capita meer krijgt dan Ant-werpen? Politiek nogal doorzichtig allemaal.”

Open VLD

“Het is goed dat die subsidieongelijkheid eindelijk in kaart werd gebracht. Grote steden hebben inderdaad bepaalde noden, maar de verdeling moet dringend herzien worden. Het kan niet dat West-Vlaamse en Oost-Vlaamse burgers moeten blijven betalen voor de wilde ideeën van Antwerpen. Die geldtransfers binnen Vlaanderen moeten in vraag gesteld worden.”

PVDA

“Steeds meer taken en verplichtingen worden vanuit het federaal of Vlaams niveau overgeheveld naar de gemeenten. Daar staat vaak geen bijkomende financiering tegenover. Wij stellen voor om de dotatie vanuit de Vlaamse overheid naar het Gemeentefonds op te trekken met 15%. De verdeling van deze centen moet gebeuren op basis van objectieve criteria.”

Vlaams Belang

Het Gemeentefonds is momenteel compleet ontspoord. De nieuwe verdeling moet meer proportioneel zijn aan het inwonersaantal. Daarnaast moet het aandeel van de bijzondere financiering van centrumsteden en kustgemeentes eerlijker verdeeld worden. Tot slot moeten gemeenten beter vergoed worden voor toeristische functies en onze al schaarse open ruimten.”

Voor U

“De verdeling is absoluut niet eerlijk. West-Vlaanderen heeft meer dan het dubbele aantal inwoners dan de stad Antwerpen. De verdeling van de centen moet op basis van het aantal inwoners. Eventueel mag er gecorrigeerd worden op basis van de problematiek van bepaalde steden, maar niet in de disproportionele mate zoals dat nu het geval is.”

Vooruit

De West-Vlaamse steden en gemeenten krijgen te weinig middelen. Wij willen de financiering ervan dan ook versterken en hervormen. Elke burger heeft recht op een goede dienstverlening. Of die nu woont in Harelbeke of in Antwerpen. Uiteraard hebben grootsteden andere uitdagingen, maar elke gemeente moet de middelen krijgen die nodig zijn om optimaal te functioneren.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.