Unieke situatie in Mesen : MLM haalt alle negen de zetels binnen

Sandy Evrard overtreft zichzelf en gaat nog een laatste keer voor de volle zes jaar als burgemeester. © Eric Flamand Eric Flamand
Jos Remaut

Burgemeester Sandy Evrard wist wel dat de concurrentie niet zo sterk was en dat hij burgemeester zou blijven. Maar dat het met zulke klinkende cijfers zou zijn, dat had hij echt niet verwacht.

En de cijfers zijn indrukwekkend : MLM (Mesense Liberalen/Libéraux Messinois) haalde de vorige keer met 68,3 % van de stemmen al een riante meerderheid van 7 op 9, maar nu piekt de partij door naar maar liefst 86,3 %. Oppositiepartij RESPECT! moet tevreden zijn met 13,7 % en ziet haar twee zetels in de gemeenteraad verloren gaan.

“Uiteraard ben ik supercontent”, lacht burgemeester Sandy Evrard. “Ik had naar mijn groep toe voorzichtig 8-1 gepronostikeerd, maar dat het zo overrompelend zou worden, dat overtreft mijn stoutste verwachtingen. “Het is duidelijk dat de bevolking mijn inzet, elke dag van de week 24 uur op 24, waardeert en ik wil dan ook onverminderd op deze weg verder gaan. Ik ben geen burgemeester van MLM maar van alle Mesenaars.”

Luxeproblemen

Het is bij ons weten de eerste keer in Mesen dat één partij alle zetels binnenrijft. “En dat zal ons misschien wel voor bepaalde problemen stellen. Zo is iedereen op mijn lijst verkozen, en heb ik dus geen opvolgers meer voor als er iemand wegvalt. En hoe we het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst zullen regelen, moeten we ook nog eens bekijken. Maar dat zijn eigen luxeproblemen, we lossen die wel op. Ook in het verleden zijn we al wel eens zonder opvolgers gevallen, en dan hebben we gewoon voortgedaan met een man minder.”

Als is ‘een man’ eigenlijk niet meer het juiste woord in de Mesense politiek. Alle drie de schepenen van Mesen zullen immers vrouwen zijn. “We hadden al afgesproken dat wie het meeste voorkeurstemmen haalde schepen zou worden”, zegt Sandy. “Dat zullen dus de huidige schepenen Melanie Verdru en Maité Hellem worden, en nieuwkomer Déborah Giampetro. Maar dat komt straks allemaal wel, nu gaan we eerst een beetje vieren.”

Lees meer over: