Tom Maes (37), twaalf jaar gemeenteraadslid en de voorbije zes jaar voorzitter van de gemeenteraadscommissie, neemt straks afscheid van de gemeentepolitiek.
Tom Maes, getrouwd met Mieke Mouton en papa van Céleste (3) en Renée (5), zetelde twaalf jaar in de Zedelgemse gemeenteraad: zes jaar voor Open Vld en de laatste zes jaar voor CD&V-Nieuw. Na de verkiezingen in 2012 werd hij aangeduid als voorzitter van de net opgerichte gemeenteraadscommissie.
“De commissie werd opgericht om te waken over de verschillende intercommunales waarin gemeenten actief zijn. Iedere fractie is evenredig vertegenwoordigd en de aanwezige raadsleden worden evenveel betaald als bij de gemeenteraad”, legt de Veldegemnaar, die internationale politiek studeerde en werkt als zelfstandig vastgoedmakelaar.
“Eerst organiseerden we met de commissie enkele hoorzittingen. Op die manier wilden we de belangrijkste intercommunales beter leren kennen. Met de commissieleden werd een soort code opgesteld. Het stond iedereen vrij om vragen te stellen of agendapunten in te dienen. Enkel op vraag van de collega’s van Groen werd een vergadering georganiseerd over het gemeentelijke structuurplan. Later stel je vast dat hetzelfde debat in de gemeenteraad gewoon herhaald werd…”
“Beter afschaffen”
“Dezelfde vragen werden in de gemeenteraad opnieuw gesteld. Enkel en alleen om wat media-aandacht te krijgen… Als voorzitter was het heel frustrerend. Volgens de oppositie waren er te weinig commissievergaderingen, terwijl ze net zelf het initiatief konden nemen om een commissie te organiseren. Vergaderen om te vergaderen: daar doe ik niet aan mee. Dan wordt de gemeenteraadscommissie beter afgeschaft. Voor grotere steden zal die commissie nuttig zijn, maar voor een gemeente als Zedelgem biedt de commissie geen meerwaarde. Hetzelfde geldt trouwens voor de politieraad. Belangrijke zaken komen ook op de gemeenteraad aan bod en dat betekent dubbel werk.”
“Het blijft spijtig dat jongeren geen prominente plaatsen op de lijst zullen innemen”
Tom Maes stopt met politiek. “Dat vind ik zelf jammer, maar ik ben niet naïef. Als je iets wil veranderen, dan moet je deel uitmaken van het schepencollege. Daar heb je stemmen voor nodig. Mensen van mijn generatie, tweeverdieners met jonge kinderen, hebben meestal niet de tijd om ook in het weekend nog eens activiteiten bij te wonen. Op die manier haken veel generatiegenoten af. Jammer, want je hebt jongeren nodig om de schwung erin te houden en om creatief te zin.”
“Zelfs N-VA en blijkbaar ook de SP.A moeten teruggrijpen naar oude coryfeeën om in oktober de lijst te trekken. Het is een teken aan de wand. Waar politiek vroeger nog sexy was bij jongeren is het dat nu veel minder. Als politicus heb ik altijd geprobeerd om het algemeen belang voorop te stellen. De voorbije twaalf jaar moest ik vaststellen dat dit niet meer in dank afgenomen wordt. Meer en meer zijn de mensen bezig met wat er voor hun deur gebeurt. De ambachtelijke zone langs de Collevijnstraat is hier het belangrijkste voorbeeld van.”
Of Tom Maes de politiek zal missen en wat hij de Zedelgemse politiek aanraadt? “In het college zetelen tal van capabele mensen. Op de CD&V-Nieuw-lijst staan nieuwe, gedreven kandidaten waarin ik veel vertrouwen heb. Alleen blijft het spijtig dat jongeren geen prominente plaatsen op de lijst zullen innemen. Als je ziet dat beloftevolle raadsleden van N-VA plaats moeten ruimen voor een oudgediende, dan vrees ik voor de kwaliteit van het debat in de volgende legislatuur. De sterkte van de meerderheid wordt voor een groot deel bepaald door de sterkte van de oppositie. En met alle respect voor de lijsttrekker van de N-VA: de kracht van de verandering zal niet komen van een man die in de vorige eeuw al eens twaalf jaar schepen is geweest…”
Comeback?
“Een comeback? Ik zal de politiek van nabij blijven volgen. Als ik terugkeer, dan zal het binnen zes jaar zijn. De kinderen zijn dan wat ouder en moet het allemaal wat praktischer te regelen zijn. Lukt het over zes jaar niet, dan zal het afscheid definitief zijn.”
(Danny Lingier)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier