Stop de braindrain: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

Vier op de tien van alle hogeropgeleide West-Vlamingen blijven plakken in studentensteden als Gent of Leuven. © Kulak
Phebe Somers

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 2: stop de braindrain.

Het is een bekend fenomeen: onze jongeren die buiten de provincie gaan studeren en in Gent of Leuven blijven plakken. Voor vier op de tien van alle hogeropgeleide West-Vlamingen is dat het scenario. Zij die toch terug hier komen wonen, werken vaak buiten de provincie terwijl hier een groot arbeidstekort heerst.

CD&V

“We zien dat een groep jongeren na de studies niet terugkeert naar West-Vlaanderen. Dat is jammer, want we zijn een bijzonder ondernemende en innovatieve provincie. We moeten inzetten op nieuwe opleidingen en de samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen bevorderen. Tot slot is ook betaalbare huisvesting een must om jongeren hier te houden.”

Groen

“West-Vlaanderen heeft heel wat in huis als het gaat om onderzoek en opleiding. Dat moeten we waarborgen als we talent in de provincie willen houden. Dat moet in de eerste plaats gebeuren door de bestaande instellingen te versterken, eerder dan een nieuwe universiteit op te richten. Voldoende basisopleidingen voorzien, maar ook investeren in unieke kennisrichtingen.”

L99

“Onze regio heeft sterke, lokaal verankerde, ondernemingen die internationaal uitblinken in sectoren zoals mechatronica en agrovoeding, maar deze bedrijven hebben moeite om vacatures voor hoogopgeleiden in te vullen. Door het oprichten van een West-Vlaamse universiteit en het aanbieden van nichespecifieke opleidingen kunnen we hierop inspelen.”

N-VA

“Creëer extra onderwijskansen, met extra opleidingen. Kies voor opleidingen die rechtstreeks onze economie versterken. Zorg voor betaalbare woningen, met voorrang voor wie in de streek geboren en getogen is. En verlaag de belastingen op mensen die hard werken. Zo kunnen jongeren bij ons blijven wonen, een goed loon verdienen en hun toekomst uitbouwen.”

Open VLD

“We moeten ervoor zorgen dat jonge hoogopgeleiden hier blijven. Investeren in bedrijventerreinen om de juiste jobs te creëren is noodzakelijk. Meer specialisatierichtingen voorzien zoals Howest doet met gamingopleidingen. Wonen betaalbaarder maken door fiscaal in te grijpen – registratierechten verlagen bijvoorbeeld – en het aanbod te vergroten.”

PVDA

“Wij stellen een tweesporenoplossing voor. Enerzijds moeten studenten hier hun studies kunnen voltooien door de Kulak uit te bouwen tot een universiteit met volledige studierichtingen. Daarnaast zorgen we ervoor dat jongeren na hun studies elders terugkeren door een kwalitatief aanbod op het vlak van tewerkstelling, huisvesting en openbare diensten, met aandacht voor cultuur.”

Vlaams Belang

“Onze provincie wordt vandaag onderbedeeld in middelen voor hoger onderwijs, die scheeftrekking moet worden gecorrigeerd. We willen in West-Vlaanderen masteropleidingen die complementair zijn met de noden van onze industrie. Vlaams Belang pleit ook voor een herstel van het technisch onderwijs, inzetten op techniek en vakmanschap is essentieel voor de toekomst.”

Voor U

“Het aanbod van de hogescholen moet beter op elkaar afgestemd worden zodat er nog meer diepgaande specialisatie mogelijk wordt. Ook een masteropleiding aan de Kulak voor industriële richtingen is een optie. Studentensteden Brugge en Kortrijk zullen wel de ruimte voor een nachtelijk studentenleven moeten voorzien. Zo kan de braindrain deels tegengehouden worden.”

Vooruit

“Deze provincie telt de beste ondernemers van het hele land. Alleen hebben die het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Daarom moeten we ons opleidingsnetwerk versterken met onder meer opleidingshubs die specifiek gericht zijn op de noden van de bedrijven. We hebben ook de ambitie om een volwaardige West-Vlaamse universiteit uit te bouwen.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.