Er was reikhalzend naar uitgekeken en gefundeerde voorspellingen waren al gemaakt, maar nu is het helemaal duidelijk én officieel welke de schepenwissels zijn in de bestuursperiode die nu is aangebroken. Coach burgemeester Kris Declercq heeft zijn huiswerk uitermate zorgvuldig gemaakt: binnen vijf jaar zal zijn college jonger zijn, én perfect in evenwicht wat de verhouding man/vrouw betreft.
Hoe het plaatje er nu uiteindelijk zal uitzien, werd maandagavond door CD&V bekend gemaakt, net voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad. Bij elk van die wissels is CD&V betrokken partij. Er wordt op drie momenten gewisseld: één wissel na twee jaar, drie wissels halfweg de bestuursperiode, en één wissel op goed een jaar van de volgende verkiezingen. Wat maakt dat vijf van de acht schepenen gedeelde mandaten zijn, enkel Nathalie Muylle, Michèle Hostekint en Bart Wenes doen de volle rit uit.
Hiernaast ziet u het overzicht van al die wissels. Waarbij en dat hadden we in onze prognose van een maand geleden niet zo in de verf gezet wel de figuur van Mieke Vanbrussel opvalt. Heel erg beslagen als voorzitter van de stedelijke cultuurraad en dus allicht geknipt om in 2021 Dirk Lievens op te volgen als schepen van cultuur.
Bevoegdheden
Maar dit mogen we op dit moment nog niet schrijven, want de specifieke bevoegdheden van elke nieuwe schepen zullen pas worden bepaald op het moment van de wissel. Wat dan dus ook verschuivingen kan teweegbrengen bij andere schepenen. Toch hebben wij de indruk dat er bij de huidige verdeling al (meer dan) een beetje gedacht is aan die toekomst.
Er zijn trouwens ook nu al een paar opvallende verschuivingen in de bevoegdheidsverdeling. Zo gaat onderwijs nu naar een CD&V’er, met name Nathalie Muylle. Naast de zorg om het stedelijk onderwijs en de academies komt daar nu ook het luik ‘flankerend onderwijsbeleid’ bij: de stad wil zijn vinger in de pap houden wat de hervormingen in het katholiek secundair onderwijs betreft. Michèle Hostekint van SP.A krijgt er dan wel een aantal nieuwe bevoegdheden bij: natuur en bos, diversiteit en gelijke kansen, en integratie. José Debels krijgt er naast zijn klassieke sport nu ook sportinfrastructuur bij, maar ook vrijwilligersbeleid, een nieuw kapitaal dat de stad wil gaan aanboren. En Marc Vanwalleghem, die zal zich in zijn laatste drie jaar nog eens dubbel plooien, want hij krijgt er ruimtelijk planningsproces, onderhoud openbaar domein en dierenwelzijn bij.
Nieuwe raadsleden
Marc Vanwalleghem, Griet Coppé en Dirk Lievens, de drie schepenen die halfweg de bestuursperiode in een interne CD&V-operatie de ploeg verlaten, zullen dan meteen ook stoppen als gemeenteraadslid. Nu al is bepaald wie dan in hun plaats komt als raadslid: Margot Wybo, Greet Verhelle en Sander Braeye. Tegelijk zal ook nog een vierde nieuwkomer zijn opwachting maken in de raad, want Rina Arteel zal op dat moment ook haar plaats afstaan om kans te geven aan een jongere. En dat wordt dan Thomas Witdouck. Jawel, de zoon van Griet Coppé, die op dat moment van het politieke toneel verdwijnt. Heel wat netter geregeld dus dan toen Griet een paar decennia geleden zelf haar moeder wilde opvolgen.
Al deze wijzigingen zullen op dat moment dan ook weer gevolgen hebben voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, waar Stephanie Davidts dan Margot Wybo zal opvolgen en Sofie Stragier de plaats zal innemen van Rina Arteel, de enige in dat comité overigens die tegelijk gemeenteraadslid is. Een dubbelmandaat waar dus in 2021 een einde aan komt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier