Stemincidenten met minderjarigen kunnen mogelijk leiden tot (deels) nieuwe stembusgang

© BRUNO FAHY BELGA

De stemincidenten kunnen mogelijk leiden tot (deels) nieuwe verkiezingen. Dat zegt Herman Matthijs, voorzitter van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Het is nog niet duidelijk of het zover zal komen, maar in theorie kan het.

Er zijn verschillende meldingen van zestien- en zeventienjarigen die ook op de Vlaamse en federale lijst hebben kunnen stemmen. Voor het eerst in ons land mogen die jongeren voor het Europees Parlement stemmen, maar dus nog niet voor de binnenlandse lijsten. Daarnaast zijn er ook meldingen van Europese buitenlanders die niet enkel op de Europese lijst, maar ook op de Vlaamse en federale lijsten een bolletje hebben kunnen kleuren.

Welke schaal?

Momenteel is het nog niet duidelijk op welke schaal deze incidenten zich hebben voorgedaan, maar na het sluiten van de stembureaus zal dit helder worden. Zo moeten de getuigen van de politieke partijen dit opmerken in het proces-verbaal, dat elk bureau moet opstellen. Per kieskring zal deze informatie worden gecentraliseerd door het hoofdtelbureau, waarna zal blijken over hoeveel ‘extra’ stemmen het gaat, aldus Matthijs.

Volgens de voorzitter van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen kunnen deze onregelmatigheden tot problemen leiden wanneer het bij de zetelverdeling nipt zou aankomen. “Stel hypothetisch, dat de verdeling in een provincie van een kieskring op bijvoorbeeld honderd stemmen aankomt en dan blijkt dat er tweehonderd mensen te veel hebben gestemd uit die groep, dan zit je met een groot probleem”, aldus Matthijs.

“Dit is nog nooit gebeurd na de Tweede Wereldoorlog” – Herman Matthijs

Partijen kunnen in dat geval een klacht indienen. “Het is dan aan het Vlaams en federale parlement om te kiezen wat er wordt gedaan met de respectievelijke Vlaamse en federale stembusgang”, klinkt het. “Zij zullen moeten beoordelen of eventuele klachten geldig zijn of niet.” Het is ook niet duidelijk of de verkiezingen dan volledig wordt overgedaan of niet.

Het is dus koffiedik kijken hoe waarschijnlijk een nieuwe stembusgang is. “Dit is nog nooit gebeurd na de Tweede Wereldoorlog”, aldus Matthijs. De parlementsvoorzitters zouden in het geval van klachten het parlement moeten bijeenroepen om een beslissing te maken. “De nieuwe eedafleggingen staan begin juli gepland. Er moet in dat geval snel beslist worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier