Stad Antwerpen krijgt meer subsidies dan provincie West-Vlaanderen

De stad Antwerpen ontving per inwoner 2.078 euro aan subsidies, terwijl de provincie West-Vlaanderen gemiddeld 685 euro per inwoner ontving. © Belga
Redactie KW

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. De stad Antwerpen (1,1 miljard) krijgt aanzienlijk meer subsidies dan de hele provincie West-Vlaanderen (828 miljoen) samen. Deze cijfers werden onthuld door een financiële analyse van ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

Uit recent onderzoek naar de Vlaamse subsidiestromen in 2022 blijkt dat de financiële verschillen tussen Vlaanderen en Antwerpen nog groter zijn dan eerder gedacht. Door de vele projectsubsidies en de ruimere structurele financieringen ontving Antwerpen per inwoner 2.078 euro aan subsidies, terwijl West-Vlaanderen gemiddeld 685 euro per inwoner ontving.

West-Vlaanderen kreeg in totaal 828 miljoen euro terwijl de stad Antwerpen 1,1 miljard mocht ontvangen in de stadskas. Nochtans is West-Vlaanderen met 1,2 miljoen inwoners meer dan dubbel zo groot als Antwerpen met 530.630 inwoners.

“De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect”, zegt Brecht Warnez.

Hoofdsponsor

Toenmalig minister Bart Somers was met 170 miljoen euro de hoofdsponsor van de West-Vlaamse steden en gemeenten. Bij de vakministers kwam met 45 miljoen euro het meeste geld van de enige West-Vlaamse minister Hilde Crevits naar West-Vlaanderen. De top 3 wordt afgesloten door minister Brouns met 30 miljoen euro.

Herziening financieringsmodel

Brecht Warnez pleit al langer voor een herziening van het huidige financieringsmodel voor steden en gemeenten. Hij stelt voor om de voorafnames, die de stad Antwerpen zonder enig objectief criterium bevoordelen, af te schaffen. Het Grondwettelijk Hof verklaarde in 2018 al dat het systeem van voorafnames ongrondwettelijk is.

Nieuw gemeentefonds

Van de vijf miljard euro aan financiële middelen die jaarlijks vanuit Vlaanderen naar steden en gemeenten gaan, wordt 987 miljoen via projecten toegekend, wat CD&V te hoog vindt. Warnez stelt voor om de projectfinanciering af te bouwen en deze middelen in te zetten voor een nieuw gemeentefonds. Hierdoor zou Antwerpen niet aan basisfinanciering verliezen, terwijl de basisfinanciering in de rest van Vlaanderen verhoogd kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier