Schepen Eddy Van Muysewinkel uit Middelkerke: “Zone 30 kan nog veiliger”

Als kersvers schepen krijgt Eddy Van Muysewinkel meteen een sterke portefeuille. © LC
Redactie KW

Zes jaar hard werken binnen de schoot van de voormalige OCMW-raad leverde Eddy Van Muysewinkel (LDD) op 14 oktober 2018 een schepenzetel op. Naast openbare werken zitten er in zijn portefeuille ook nog mobiliteit, afvalbeheer, cultuur, AGB (autonoom gemeentebedrijf), erfgoed, bibliotheek en ICT.

Afkomstig uit het Vlaams-Brabantse Halle koos Eddy Van Muysewinkel (63), na een mooie vruchtbare loopbaan als manager bij TNT Express, in 2001 definitief voor Middelkerke, dat hij in 1992 leerde kennen als vakantieverblijf. Hij stond mee aan de wieg van Lijst Dedecker (LDD). “Het klikte meteen met Jean-Marie en sindsdien werken we hard samen om mijn nieuwe gemeente opnieuw op de kaart te krijgen”, stelt de schepen, die de klappen van de politieke zweep leerde kennen als campagneleider van diverse politieke partijen.

“Na mijn studies Foto & Film in Sint-Lukas Brussel startte ik met een eigen PR-bureau en kwam aldus met het politieke leven in aanraking. Ik leerde er vlug het reilen en zeilen, zodat deze materie me dus helemaal niet nieuw is. Pas toen ik in Westende kwam wonen en Jean-Marie Dedecker leerde kennen, smeulde het vuur, met het gekende gevolg”, geeft de vlijtige achter de schermen werkende Eddy Van Muysewinkel mee.

Tram in mei weg

Als kersvers schepen krijgt Eddy Van Muysewinkel meteen een sterke portefeuille met openbare werken als flinke hap. “Inderdaad, openbare werken is zeer belangrijk, maar we mogen ook de posten mobiliteit, afvalbeheer, cultuur, erfgoed en vooral ICT niet onderschatten. Op het vlak van openbare werken ligt heel wat op de plank. Prioriteit wordt gegeven aan de vernieuwing van de Koning Ridderdijk en het Rauschenbergplein in Westende. En ja, zonder tegenslagen rijdt de tram vanaf 24 mei in zijn nieuwe bedding aan de Koninklijke Baan. De Lijn maakt zich sterk dat de bedding langs de Nieuwpoortlaan tussen Lombardsijde en Nieuwpoort opgebroken wordt tegen het einde van het jaar. In afwachting van een mooi fiets- en wandelpad op die plaats, maken we alvast werk van verharding, zodat de Nieuwpoortlaan meteen een stuk fietsvriendelijker wordt. Veiligheid dragen we hoog in het vaandel. Andere grote kluif is de bouw van het nieuwe casino, maar daar werkt burgemeester Jean-Marie Dedecker momenteel hard aan”, stelt Eddy Van Muysewinkel.

Parkeerplaatsen

Inzake mobiliteit maakt de schepen alvast een totaal nieuw plan. “Een van de prioriteiten is de verkeersveiligheid aan de scholen. Zo werken we momenteel samen met de politie aan een plan om de zone 30 nog veiliger te maken met een nieuw procedé dat ter studie ligt. Ook willen we meer zebrapaden. Daarnaast zijn we op zoek naar nieuwe parkeerplaatsen. Door de bouw van de parkeertoren in de Badenlaan verliezen we voorlopig zowat 250 plaatsen. Tegen het zomerseizoen willen we de vakantiegangers toch de mogelijkheid bieden veilig te parkeren”, klinkt het.

In de toekomst willen we een e-loket uitbouwen

“Ter hoogte van de surfzone De Kwinte ruimen de mobilhomes plaats voor personenwagens, in de Essex Scottishlaan komen tien nieuwe plaatsen en achter de bouwwerf in de Badenlaan komt een voorlopige ruimte vrij voor 140 plaatsen”, schuift Eddy Van Muysewinkel graag naar voor.

Cultuur en Erfgoed

Met een diploma Foto- en Film aan Sint-Lukas Brussel op zak is het niet verwonderlijk dat schepen Van Muysewinkel sterk betrokken is bij cultuur. “Juist. Dit item ligt me na aan het hart. Ook hier liggen wat plannen op tafel. Een studie inzake Kusthistories in het toerismekantoor moet dit unieke museum opwaarderen. Idem dito in Westende-Bad met Villa Les Zéphyrs, een locatie waar veel meer kan gedaan worden. Ook de bib dient uitgebouwd te worden naar hedendaagse normen. Uitwisseling met andere bibliotheken is noodzakelijk en we maken ook werk inzake meer toegankelijkheid. Met Erfgoed werken we dit jaar aan het project Wederopbouw na WO I, waarbij Lombardsijde, Westende, Schore en Mannekensvere sterk betrokken zijn”, weet Eddy Van Muysewinkel.

Parel van de kust

Wat ICT betreft is schepen Van Muysewinkel formeel: “Informatie- en communicatietechnologie wordt dag na dag belangrijker. Op dat vlak hebben we nog wat in te halen. We dienen verder sterk te investeren in deze materie. Daarom zijn speciale opleidingen momenteel aan de orde. In de toekomst willen we een e-loket uitbouwen, systeem dat onze diensten het veel makkelijker zal maken om de inwoners van dienst te zijn.”

Hoe dan ook, met Eddy Van Muysewinkel heeft Middelkerke er een pure dossierbijter bij, een man met ervaring die dit graag meeneemt om plannen en projecten in goede banen te leiden. “Rome is niet in een dag gemaakt, samen met onze diensten en collega’s willen we Middelkerke opnieuw de meest aantrekkelijke Parel der Kust en de lokkende Sirene van de Noordzee maken. Samen kunnen we veel”, besluit Eddy Van Muysewinkel, die zich ook buigt over het nieuwe containerpark, dat ingeplant wordt achter de huidige Infrax-kantoren. Werk genoeg dus op de plank.”

(GKM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier