Ringlaan-Bruggestraat in Ingelmunster krijgt twee knips in twee straten

Evy Becquart (De Brug/N-VA & Open VLD) legde de eed af. (Foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Het Ruimtelijke Uitvoeringsplan Ringlaan-Bruggestraat in Ingelmunster werd voorgesteld. Daarbij zijn er twee knips voorzien.

In het najaar van 2018 was er nog protest door wijkbewoners, die samen zaten met het gemeentebestuur. “Het voorontwerp van het RUP kreeg de goedkeuring in de gemeenteraad van 26 juni 2018. Er liep een openbaar onderzoek, waarbij alle belanghebbenden hun bezwaren konden indienen. Er werden 65 bezwaarschriften ingediend, vaak met dezelfde opmerkingen. GECORO onderzocht alle bezwaren. Op 26 november 2018 keurde het schepencollege het adviserend verslag van de GECORO goed en liep het RUP op verschillende punten aanpassen”, zegt burgemeester Kurt Windels (De Brug/N-VA & Open VLD). “De bezorgdheden van de omwonenden omhelsden twee belangrijke zaken : de afwikkeling van het verkeer en de inplanting van een voorziene groenzone van 6.000 m². In het definitieve plan ontsluit de nieuwe woonontwikkeling via een nieuwe weg, die uitgeeft op de Bruggestraat. Langs deze nieuwe ontsluitingsweg liggen bestaande woningen en komen ook nieuwe woningen. Via de Meulebekestraat zijn er doorsteken voorzien voor fietsers en voetgangers naar de nieuwe woonontwikkeling. Het RUP komt dus tegemoet aan een belangrijke vrees van de mensen uit het bestaande gedeelte van de Rodenbachwijk. Er komen twee knips in twee straten. De voorziene groeninplanting is in het RUP niet strikt vastgelegd. De concrete invulling en locatie(s) worden bepaald door het inrichtingsplan dat de projectontwikkelaars zullen uittekenen. Het schepencollege engageert zich evenwel om te streven naar een evenwichtige verdeling en naar een groen evenwicht tussen het oude en het nieuwe gedeelte van de wijk. Een RUP ontwikkelen is altijd een vorm van ruimtelijke acrobatie. We moeten de individuelen belangen zo objectief mogelijk afwegen tegen de algemene visie op de verdere uitbouw van onze gemeente.”

Evy Becquart (De Brug/N-VA & Open VLD) woont in de Rodenbachstraat. “De bewoners hadden liever het verkeer verdeeld gezien. Een deel ontsluiting in de Robert Bultynckstraat en een deel ontsluiting naar de Bruggestraat. We hopen ook op een speelplein, want we zijn één van de weinige wijken waar er geen speelplein is. Kom tegemoet aan de vraag van de bewoners door te voorzien in een bufferzone, zodat ze het doorgaand verkeer van de nieuwe wijk niet onmiddellijk naast hun woning zien passeren. We zijn wel blij dat er op het einde van dit stuk een doorknip komt, zodat het verkeer niet via de Rodenbachstraat naar deze nieuwe woonzone kan rijden.”. Enigo Vandendriessche (SP.A-oppositie) sprak zijn vrees uit dat de nieuwe woonontwikkeling voor extra verkeer zou zorgen in de bestaande Rodenbachwijk. “Met een knip in de Albrecht Rodenbachstraat en één in de Robert Bultynckstraat biedt dit RUP nu de garantie dat al het nieuwe verkeer wordt ontsloten via de Bruggestraat en niet via de bestaande wijk.” Het SP.A-raadslid sprak ook zijn bezorgdheid uit over een toekomstige groenzone. “De inwoners van de Rodenbachwijk zijn al jaren vragende partij voor een groenzone met speelplein. “In hoeverre willen jullie zich engageren om de ontwikkelaar te verplichten de groenzone aan te leggen, zodat die ook een meerwaarde biedt voor de bestaande wijk ? En wat verstaan jullie onder een meerwaarde”, vroeg Enigo aan het gemeentebestuur. Burgemeester Kurt Windels besloot : “We engageren ons om te streven naar een evenwichtige verdeling en naar een groen evenwicht tussen het oude en nieuwe gedeelte van de wijk.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier