Voormalig burgemeester van Wingene Willy Persyn is op 96-jarige leeftijd overleden. Maar liefst 21 jaar lang, van 1968 tot 1989, stond hij er aan het roer. Zijn naam is ook onlosmakelijk verbonden aan het Algemeen Boerensyndicaat.
Willy Persyn werd geboren op 23 februari 1923 en was van afkomst ook een echte boerenzoon. Na zijn lager-middelbare studies aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk studeerde hij handel aan het instituut Notre-Dame de la Tombe in Kain (Doornik). Tijdens zijn studententijd werd hij ook lid van het Jong Volksche Front en zo belandde hij in de Vlaamse Beweging.
Door de Tweede Wereldoorlog moest hij zijn studies stopzetten. Na de oorlog trouwde hij met Simonne Vroman en een paar jaar later nam hij de ouderlijke hoeve aan de Kapelstraat over. Al snel engageerde hij zich in de Boerenjeugdbond (BJB, de voorloper van de huidige KLJ) en diverse verenigingen in de landbouwsfeer. Hij was erg strijdbaar voor de belangen van de landbouwers en was in het begin van de jaren 1960 vaak te zien tijdens allerhande acties en betogingen van ‘Den Drietand’. Een groep die zich niet zo kon vinden binnen de klassieke Boerenbond en daarom in 1962 maar zijn eigen organisatie oprichtte : het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Willy Persyn behoorde tot de stichtende leden en werd in 1966 ook voorzitter na het overlijden van Basiel Ferket. Hij bleef voorzitter tot hij in 1968 senator werd.
Bewogen politieke carrière
Willy Persyn ging al snel ook in de politiek : hij was een van de pioniers van de Volksunie, die in 1958 al in Wingene met een lijst opkwam waarop hij meteen verkozen was. In 1965 werd hij eerste schepen en in 1968 al burgemeester. Dat bleef hij ook na de toch wel omstreden fusie met het katholieke Zwevezele. Ook al was hij qua karakter nogal stug en recht voor de raap, hij was bijzonder populair en haast ongenaakbaar. Ook in 1988 behaalde hij met zijn lijst Gemeentebelangen opnieuw de absolute meerderheid, maar twee leden van zijn meerderheid liepen over naar de CVP. Het begin van een erg woelige politieke periode, waarbij zelfs een arrondissementscommissaris naar Wingene gestuurd werd om de zaak over te nemen. Uiteindelijk moest hij na een paar maanden het burgemeesterschap doorgeven aan Hendrik Verkest (CVP), die op vandaag nog altijd burgemeester is.
Willy Persyn was ook actief in de nationale politiek : van 1968 tot 1978 was hij senator voor de Volksunie. Hij was ook enkele jaren lid van het nationaal partijbestuur. Willy Persyn bleef heel lang in goeie gezondheid en mentale conditie maar verloor eind 2017 zijn vrouw. Het echtpaar kreeg vier kinderen.
Het gemeentebestuur van Wingene betuigt alvast zijn deelneming bij het overlijden van de oud-burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier