Oppositie heeft kritiek op voorgestelde mobiliteitsplan in Oudenburg

Redactie KW

Donderdagavond werd tijdens de gemeenteraad het mobiliteitsplan voorgelegd ter goedkeuring. De oppositie spaarde de kritiek niet.

Het plan kreeg een neen van de Open VLD-fractie. De raadsleden van de oppositie uitten heel wat opmerkingen en Anthony Dumarey (Open VLD) noemde het een gemiste kans. Hij richtte zich tot schepen van Mobiliteit Myriam Maes (SP.A): “Het mobiliteitsplan moet in feite een bepaalde visie ontwikkelen op lange termijn, maar die ontbreekt. Het is zeer vrijblijvend en concrete plannen zie ik niet. Ik heb het nochtans zeer aandachtig gelezen.”

Het raadslid somde daarbij enkele ontbrekende elementen op: “Voor Roksem en Westkerke ontbreekt een betere ontsluiting via openbaar vervoer. Wat met de al eerder aangekondigde optie van de sneltram? Ik zie ook niets over de sluipwegen en dit was het ideale moment om een schoolfietsroutekaart in te voeren. Verder zijn er geregeld klachten over snelheid.”

Myriam Maes antwoordde dat de mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en dat er in Oudenburg geen parkeerproblemen zijn. “Je moet niet altijd voor je deur willen parkeren. Wat de bus naar Roksem betreft, is dat de schuld van De Lijn. Er is geen geld beschikbaar. Samen met de burgemeester ga ik vijf tot zes keer per jaar onderhandelen, tot nu zonder resultaat. En de sneltram is nog altijd onze droom.”

Betreffende de schoolfietsroutekaart schoof de schepen door naar collega Peter Velle, schepen van Jeugd (CD&V). “Die bestaat al. Kijk maar eens op www.schoolfietsroutekaart.be.” Misschien moeten we dit via het stadsmagazine meer promoten”, vulde Myriam Maes aan.

Verkiezingsbeloftes

Romina Vanhooren (Open VLD) informeerde naar de aanstelling van een fietsambtenaar. “Een verkiezingsbelofte van 2012”, weet Romina nog. “Moesten we alle verkiezingsbeloftes waarmaken, dan zou dat fantastisch zijn“, antwoordde Myriam Maes, tot grote hilariteit op de oppositiebank.

Ook Stefaan Reynaert (Open VLD) stelde vragen over het veiliger maken van de Dorpsstraat in Ettelgem, over speelstraten en richtte zich tot de burgemeester met betrekking tot de Brugsesteenweg in Roksem. “Wanneer wordt daar het fietspad heraangelegd?”

Burgemeester Ignace Dereeper (CD&V) legde uit dat daar het Vlaams Gewest bevoegd is en dat een plan voor de heraanleg van de straat tot aan de rotonde in Jabbeke, met vernieuwing van de riolering, klaar is. “Dat staat op de meerjarenplanning van het Vlaams Gewest en zou binnen een paar jaar gerealiseerd worden. De toelagen hiervoor zijn voorzien voor 2019.”

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier