Stad Ieper gaat over tot de aankoop van een zelfreinigend toilet voor bij de openbare sanitaire voorzieningen bij de Donkerpoort nadat misbruik werd vastgesteld van de huidige toiletten. De oppositie vreest een verschraling van het aanbod, maar schepen Ives Goudeseune vindt de aankoop een verbetering.
De stadsdiensten stelden meermaals vast dat er oneigenlijk gebruik en/of vervuiling plaatsvindt in de openbare toiletten in de Lakenhallen, kant St.-Maartensplein. Om een oplossing te bieden voor deze problematiek stelde de technische dienst voor om het dagelijks gebruik van de openbare toiletten zou beperkt worden tot één zelfreinigend toilet. Dit zou geïnstalleerd worden in het huidige toilet voor personen met een beperking als genderneutraal toilet. De toegang tot de huidige toiletten van de afdeling mannen en vrouwen zou dan afgesloten worden met een vergrendelde deur. Aan de straatkant wordt een nieuwe deur geplaatst, waarbij toegang mogelijk wordt mits betaling. Zodoende kunnen enkel mensen binnen in de inkomhal van het toilet en in het zelfreinigend toilet.
60.000 euro
Slechts één firma op de Belgische markt kon zo’n volledig uitgerust systeem leveren en plaatsen. De kostprijs wordt geraamd op bijna 60.000 euro, een bedrag dat bij de CD&V de wenkbrauwen doet fronsen. “60.000 euro omdat één enkeling het toilet misbruikt en vervuilt, is wel heel veel”, sneerde fractieleider Katrien Desomer (CD&V). “De probleem zouden jullie beter oplossen zoals het hoort. Het beperkt openen van de openbare toiletten is onbegrijpelijk. Zeker nu de horeca dicht is en de mogelijkheden voor de Ieperling die komt wandelen of sinds vorige week opnieuw komt shoppen beperkt zijn. Of is het de bedoeling om het de toeristen moeilijker te maken eens te terug mogen komen? Ga je allemaal naar het Museumcafé sturen? Dan raad ik aan om ook je oor te luister leggen bij het personeel van het Museumcafé. Voor ons is dit een ondoordachte pestmaatregel.”
Basisvoorziening
Sam Vancayseele (Groen) trad Desomer bij in zijn kritiek. “Zoals het er nu uitziet zal toegang enkel mogelijk zijn mits betaling, maar in onze visie zijn openbare sanitaire voorzieningen een basisvoorziening, zeker in het centrum van de stad. Wat zouden dan de betaalmogelijkheden zijn?”
Nancy Six (IEPER2030). “Concreet betekent dit dat de capaciteit van deze toiletten vermindert van drie naar één zelfreinigend toilet”, stelt ook Nancy Six (IEPER2030) vast. “Ook de andere openbare toiletten op de stedelijke begraafplaats, aan het Kruidmagazijn, station… zijn vuil. Wij pleiten dan ook voor een openbaretoilettenplan zodat Ieperlingen en bezoekers goed weten waar ze naar het toilet kunnen.”
Misbruik
“Er is een verschil tussen de aankoop van de toiletten en de effectieve ingebruikname, dat pas over enkele maanden zal zijn en dan kan de situatie al helemaal anders zijn”, reageerde schepen Ives Goudeseune (SP.A). “De afgelopen maanden hebben we de openbare toiletten van het Museumcafé toegankelijk gemaakt en bijkomende toiletten voorzien aan de Menenpoort en het Yper Museum, dus we zijn erop verbeterd. Maar bij de toiletten op het Sint-Maartensplein stelden we vast dat een aantal mensen – en dus niet één enkeling – zich ‘s morgens opsloten in de toiletten. Mensen dachten daardoor dat het gesloten was en waren terecht kwaad daarvoor. Het nieuwe zelfreinigende toilet zal 24 uur op 24 beschikbaar zijn, genderneutraal en geschikt voor mindervaliden. Het grote voordeel is dat het altijd proper zal zijn omdat het toilet afgespoten zal worden na elk gebruik. Nu krijg je soms braakneigingen als je het toilet binnengaat.”
“Op drukkere perioden – bijvoorbeeld bij een festival – zullen de andere toiletten ook beschikbaar zijn en zullen we werken met een WC-madam. Hoeveel het zal kosten weten we nog niet? Moet je daar een prijs op plakken? De betaling is eerder symbolisch om ervoor te zorgen dat mensen dat die toiletten niet zomaar neergeplant worden, en zeker niet om die 60.000 euro terug te winnen.” (TOGH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier