Onze gemeenten krijgen ruim 17 miljoen euro extra: meer middelen Openruimtefonds naar West-Vlaanderen

Hoe meer open ruimte, en dus hoe landelijker, hoe meer middelen een gemeente kan krijgen. © Getty
Philippe Verhaest

Van 22.986.982 euro in 2024 naar 40.512.285 euro in 2029. Zoveel zullen de West-Vlaamse gemeenten vanaf 2026 jaarlijks krijgen uit het Openruimtefonds, goed voor een extra bedrag van liefst 17.525.303 euro. Zo wil Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) meer middelen naar gemeenten in landelijke gebieden laten vloeien.

Met het Openruimtefonds wil de Vlaamse regering gemeenten en kleinere steden in landelijke gebieden versterken. Het huidige bedrag dat naar alle Vlaamse gemeenten – behalve de dertien centrumsteden – gaat, bedraagt 123,4 miljoen euro.

De jaarlijkse verdeling gebeurt op basis van kadastrale gegevens over open ruimte. Denk daarbij onder andere aan de hoeveelheid bos, parken, akker- en grasland, boomgaarden en recreatieterreinen. Hoe meer open ruimte, en dus hoe landelijker, hoe meer middelen een gemeente kan krijgen.

“Dit bedrag verhogen we met 65 miljoen euro”, stelt minister Hilde Crevits (CD&V). “We zullen de komende vijf jaar twee stijgingen – in 2026 en 2028 – doorvoeren, bovenop de jaarlijkse indexering van 3,5 procent. Zo zorgen we ervoor dat elke gemeente in 2029 over 1,7 keer zoveel budget zal beschikken als in 2024.”

“Nu moeten we niet kiezen tussen een nieuw fietspad en een jeugdhuis” – Lieven Huys, burgemeester van Wingene

“Voor heel wat gemeenten en kleinere steden zorgen deze enkele honderdduizenden euro’s per jaar voor een wezenlijk verschil. Op die manier komen we tegemoet aan de vraag van landelijke gemeenten om een evenwichtigere verdeling van de financiering vanuit Vlaanderen naar steden en gemeenten te realiseren.”

“De lokale besturen kunnen deze middelen besteden aan bijvoorbeeld de aanleg van voetpaden of infrastructuurprojecten.” De betalingen zullen elk jaar in oktober uitgevoerd worden.

Reserve

Een goeie zaak, vindt ook Lieven Huys, burgemeester van de fusiegemeente Wingene-Ruiselede. Wingene ziet het jaarlijkse bedrag van 539.226 euro naar 950.332 euro gaan, Ruiselede stijgt van 208.752 naar 367.904 euro.

“We zullen dus 570.258 euro meer op jaarbasis ter beschikking hebben. Daar kan je alleen maar gelukkig om zijn, want die extra middelen zijn meer dan welkom. We zorgen elk jaar voor een gemeentebegroting in evenwicht waarmee we ons beoogde investeringsprogramma kunnen uitvoeren, maar veel bewegingsruimte is er niet.”

“Dit extra bedrag beschouwen we als reserve en laat ons toe om opportuniteiten aan te pakken. Een concreet voorbeeld is de geplande aanleg van een nieuw stuk fietspad tussen Zwevezele en Lichtervelde.”

Wij zijn geen rijke stad, dus iedere euro is meer dan welkom” – Youro Casier, burgemeester van Wervik

“Een project dat samen met AWV en Aquafin uitgevoerd wordt, maar als dit dossier op tafel komt, zullen we nu geen andere zaken moeten uitstellen. Zo willen we de komende bestuursperiode ook nieuwe lokalen voor het jeugdhuis en de KLJ van Zwevezele optrekken en willen we ook zelf rioleringswerken in enkele centrumstraten uitvoeren.”

“Dankzij het grotere budget uit het Openruimtefonds zullen we minder vaak voor moeilijke keuzes staan. Bovendien krijgen we als gemeentebestuur ook steeds meer bevoegdheden. Koken kost geld, dit duwtje in de rug laat ons toe om meer ingrediënten te gebruiken.”

Noodkreet beantwoord

Ook Youro Casier, burgemeester van Wervik, staat volmondig achter de beslissing. Hij ziet de jaarlijkse toelage stijgen van 656.305 naar 1.153.672 euro. “Hier zijn we zeer blij mee”, zegt hij. “Wij zijn geen rijke stad. Onze inwoners zijn voornamelijk arbeiders en het kadastraal inkomen ligt hier ook laag. Elke extra euro is dus meer dan welkom. Want ook wij hebben veel recurrente kosten en willen volop investeren in onze stad.”

“Wij hebben onder andere een nieuwe polyvalente zaal en een nieuwe technische loods en brandweerkazerne op stapel staan. We zullen dit extra bedrag meer dan kunnen gebruiken. Veel kleine steden en gemeenten slaakten al lang een noodkreet, dankzij deze ingreep is die toch al deels beantwoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier