Nu al verkiezingskoorts in Oostende?

Bart Tommelein gaat over de tong © BELGA
Redactie KW

De kandidatuur van Bart Tommelein voor de burgermeesterssjerp weekt nogal wat reacties los.

Een bloemlezing van de reacties van enkele politieke Oostendse figuren met op kop die van de huidige burgemeester.

Johan Vande Lanotte (Sp.a)

Huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) is niet verrast dat Bart Tommelein kandidaat burgemeester is in 2018. “Omdat het logisch is dat iedere partij zich positioneert”, stelt Vande Lanotte. “Al valt het wel te betreuren dat de Open VLD, net zoals N-VA, zich ‘anti’ opstelt, onder het mom van ‘de socialisten buiten’. Dat een burgemeester niet uit de grootste partij zou komen lijkt me wel niet zo evident”. Vande Lanotte verwacht een harde verkiezingsstrijd in Oostende. “Maar dat is eigenlijk altijd zo geweest. Wij zijn alvast voorstander van een goede democratische strijd. In tegenstelling tot andere partijen zullen wij wél naar buiten komen met een positief verhaal, waarbij de burger centraal staat. Ook vandaag willen we al meer inspraak van de bevolking, via de afgenomen enquête en straks de volksraadpleging”. Volgens Vande Lanotte worden het belangrijke, maar moeilijk te voorspellen verkiezingen in oktober 2018. “Het zijn moeilijke, verwarrende tijden. Steden en gemeenten kunnen een houvast betekenen voor de bevolking. Het is uiteindelijk de kiezer die zal oordelen. Of ik straks zelf opnieuw kandidaat burgemeester ben? Daarover is nog niets beslist. Het zijn onze leden die het laatste woord hebben”, zegt Vande Lanotte. Al twijfelt er niemand aan dat Vande Lanotte straks gewoon de lijst trekt, om zichzelf op te volgen. Of dat onder SP.A of een andere naam zal gebeuren ligt nog niet vast. “We zullen naar de kiezer trekken met een brede beweging, met een positief project”.

Krista Claeys en Bart Plasschaert (CD&V)

“Voor ons is het geen groot nieuws, we wisten al even dat Tommelein veel goesting had in het burgemeesterschap. Als je lijsttrekker bent is het niet meer dan logisch dat je burgemeester wil worden. De vijf prioriteiten die Bart voorop stelt, daar kan niemand tegen zijn. Iedereen is voor de verlaging van belastingen, of het effectief ook mogelijk is zal moeten blijken. Er is binnen onze eigen diensten al heel wat gerationaliseerd. Heel wat kerntaken werden door privé ondernemingen overgenomen. Ook digitalisering is nodig. Ik zie dagelijks in de bib dat mensen nog steeds hulp nodig hebben bij het gebruik van een computer. Wat betreft een onpartijdig ombudsman, die hebben we al in de vorm van een klachtenambtenaar. Het vijfde punt, een veilige, moderne, groene en propere stad: we zijn allemaal voor een veilig en net Oostende. We zien dat de zenuwachtigheid toeneemt, de verkiezingen zijn begonnen. We moeten op een constructieve manier blijven verder werken, we hebben nog twee jaar.”

Christian Verougstraete (VL-B)

“Het is een logische keuze. In 2012 stelde hij zich al kandidaat met de slogan ‘weg uit het rood’. Ik ken Bart redelijk goed, we komen allebei uit de volksunie. Als gemeenteraadsvoorzitter stelde hij zich altijd neutraal op, ongeacht de partij. Ik las dat hij geen coalitie wil vormen met Vlaams Belang, ik zie niet in waarom niet. Wij staan open om het huidig socialistisch beleid te doorbreken. Ik zie niet in dat hij ons zou moeten uitsluiten want dat zou ondemocratisch zijn en tegen zijn eigen principes. Hij profileert zich als een echte democraat. Ik denk ook dat hij ons zal nodig hebben om de absolute meerderheid te bereiken. Wij zijn ook voorstander van een belastingverlaging, wij willen ook meer zeggenschap voor het volk… Ook de accenten op groene energie staan wij volledig achter, de toekomst van de wereld zit in die lijn. Ook veiligheid is voor ons een belangrijk element, er heerst vooral onveiligheid in de migrantenwijken. Alles hangt natuurlijk af van zijn programma.”

Björn Anseeuw (N-VA)

“Het tegendeel zou me verwonderd hebben. Elke lijsttrekker is per definitie kandidaat burgemeester. Met de N-VA zeggen we al jaren dat Oostende een nieuw, verfrissend beleid nodig heeft. De rode recepten van de voorbije 20 jaar hebben niet gewerkt. Ik denk maar aan het veiligheidsvraagstuk, mobiliteit en parkeren, de hoge werkloosheid, het lakse sociale beleid en ook: de nood aan een eerlijke politiek. Het is goed dat Bart Tommelein nu voor de tweede keer tot dezelfde conclusie komt. In 2012 beloofde hij al de weg uit het rood, een bestuur zonder socialisten. We weten allemaal wat daarvan is terecht gekomen. Maar als zijn persoonlijke ambitie om burgemeester te worden ook betekent dat hij deze keer wél mee z’n schouders onder die verandering wil zetten, is hij van harte welkom om daar aan mee te werken. In 2012 waren we met de N-VA al afgetekend de tweede grootste partij van Oostende. En ook nu is het voor de Oostendenaars duidelijk: N-VA is de enige echte garantie op verandering.”

Wouter De Vriendt (Groen)

“Waarom zou de vernieuwing komen van een partij die in Oostende al 10 jaar aan de macht is? Dit is niet geloofwaardig. Sp.a en OpenVLD in Oostende zijn inwisselbaar. Dat hebben we gezien bij de vorige verkiezingen, toen het signaal van de kiezer compleet genegeerd werd. Ook nu weer zullen de drie traditionele partijen samen verder doen als ze kunnen. Bart Tommelein is pas Vlaams viceminister-president geworden, hij kan dus geen burgemeester worden. Wie écht positieve verandering wil in Oostende, zal er deze keer op moeten stemmen. Groen wil Oostende besturen en is de garantie op progressieve vernieuwing. Wij gaan voor meer levenskwaliteit in onze stad, op alle vlakken. Groen is een positieve partij, we zitten in de lift en hebben ondertussen de ervaring om een rol van betekenis te spelen. Het is heel opmerkelijk dat de meerderheid nu al bezig is met verkiezingen, terwijl ze nog bijna twee jaar beleid kunnen maken. Er is werk genoeg in Oostende, men zou beter daar energie in steken.”

Jeroen Soete (Sp.a)

“Je moet in het leven altijd de laat hoog leggen. In die zin begrijp ik de kandidatuur van Bart zeer goed, daarnaast is het een goede zaak voor Oostende dat iemand van zijn kaliber zich ten volle wil inzetten voor onze stad. We hebben samen met Open VLD de afgelopen twintig jaar mooie dingen in Oostende gerealiseerd. Dat hij hier nu afstand van neemt zal wel een beetje bij het verkiezingsspel horen maar echt blij word ik er niet van. We zouden beter samen de verdiensten en toekomstvisie van het stadsbestuur uitdragen. Inhoudelijk stelt hij me ook een beetje teleur. De hoofdboodschap lijkt beperkt te zijn tot ‘het moet anders’ en ‘zonder de socialisten’. Zijn prioriteiten voor Oostende lijken ook een weerslag van het huidige bestuursakkoord. Met ‘kom uit je schelp’ hebben we bv. massaal ingezet op betere en meer participatie van de Oostendenaar aan het beleid. In elk geval wij gaan naar de kiezer met een positief inhoudelijk project voor Oostende en het is de kiezer die zich uiteindelijk zal uitspreken.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier