Nieuw schepencollege in Roeselare wordt er een van blijvers en wijkers

De officiële foto bij de voorstelling van de ploeg op 24 oktober laat - allicht ongewild- al zien wie er in de loop van de komende jaren als schepen zal worden vervangen : op de tweede rij v.l.n.r. Marc Vanwalleghem, Griet Coppé, José Debels, Henk Kindt en Dirk Lievens. Vooraan de blijvers en de al geöfficialiseerde nieuwkomers : v.l.n.r. Bart Wenes, Piet Delrue, Natalie Muylle, Kris Declercq, Michèle Hostekint en Tom Vandenkendelaere. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

De start van de nieuwe bestuursperiode nadert met rasse schreden. De nieuwe ploeg is al een tijdje bekend, al bleek bij de voorstelling ervan nog niet helemaal duidelijk wie van de CD&V-schepenen de volle rit zal uitdoen en wie niet. Anderzijds is duidelijk dat bij CD&V ook een aantal ‘jonge’ beloften klaarstaan die een kans moeten krijgen. Wie wijkt er voor wie, en wanneer?

Veel officiële communicatie is er hierover nog niet en dat is ook begrijpelijk, want de gesprekken zijn nog aan de gang. “Sinds de afkondiging van ons bestuursakkoord zijn wij met onze twee coalitiepartners SP.A en Open VLD hard aan het werk met de verdere concretisering van ons programma, waar ook heel cijferwerk komt bij kijken”, zegt burgemeester Kris Declercq, die het draaiboek heel stevig in de hand houdt. “Pas daarna zullen we tot een concrete bevoegdheidsverdeling onder de schepenen komen, en het is onze bedoeling hierover pas kort voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad, op maandag 7 januari, te communiceren.”

Op het eerste gezicht lijkt het een beetje vreemd dat men zoveel tijd nodig heeft om die bevoegdheden toe te wijzen, want de realiteit is dat het bestaande schepencollege straks gewoon doorgaat, met aftrek van die verplichte ene schepen minder, weliswaar. Maar dat viel gemakkelijk, aangezien Groen met zijn ene schepen eruit ligt en dus enkel de bevoegdheden van Filiep Bouckenooghe openvallen.

Vijf wissels op til

Maar zo simpel is het dus niet, de oefening wordt veel grondiger gemaakt en dat heeft allicht veel te maken met het feit dat er toch wel vrij veel schepenwissels zijn voorzien, wellicht zelfs vijf in het totaal. Twee ervan zijn over de partijgrenzen heen en zijn in het licht daarvan ook al officieel beschreven en ondertekend: op 1 januari 2021 maakt SP.A’er Henk Kindt plaats voor nieuwkomer Tom Vandenkendelaere van CD&V, en een jaar voor de verkiezingen van 2024 komt Open VLD met Piet Delrue in het schepencollege binnen op de plaats van José Debels. Die zal er dan 62 zijn en met pensioen gaan, iets wat helaas nog niet zal kunnen voor Henk.

Maar daarmee is niet alle ambitie binnen CD&V gekanaliseerd. Denken we maar aan Astrid Deceuninck, het fameuze ‘wit konijn’ dat de tweede plaats kreeg en het met 1.630 stemmen lang niet slecht deed. Zowel binnen CD&V als in de hele gemeenteraad is ze na Kris Declercq de tweede verkozene in rangorde, dus is het ergens logisch dat dit ook omgezet wordt in een schepenmandaat. Toch is het Tom Vandenkendelaere die als eerste wordt ingeschoven. “Een keuze die volledig gestoeld is op de betere persoonlijke stemmenscore van Tom”, motiveert Kris Declercq.

Naast Astrid Deceuninck zijn er nog wel enkele nieuwkomers die in aanmerking kunnen komen : Mieke Vanbrussel, op vandaag nog voorzitter van de cultuurraad, Francis Debruyne en Matthijs Samyn behaalden allen meer dan duizend stemmen. Maar ook nieuwelingen van de vorige keer die toen geen plaats kregen wegens het slechte CD&V-resultaat staan nog op de wachtlijst, en hier is Stefaan Van Coillie uit Oekene allicht de duidelijkste kandidaat.

Biechtstoelgesprekken

Hópen nieuw talent dus, en dat kan maar ontluiken wanneer er binnen CD&V in de komende bestuursperiode bijkomend enkele wissels worden voltrokken. In die optiek voert Kris Declercq al een aantal weken zogenaamde biechtstoelgesprekken, waarna dan een scenario zal worden opgesteld. Voorlopig wordt hier nog niet uit de biecht geklapt, al zijn, als we naar de leeftijden kijken, ondertussen al een aantal zaken duidelijk. Zo bevestigt Marc Vanwalleghem, op vandaag 65, dat hij de volle bestuursperiode niet meer zal uitdoen. “Maar wanneer ik zal wijken en wie er in mijn plaats komt, dat is nog niet bepaald. Wat dat laatste betreft veronderstel ik wel dat er in het nieuwe plaatje opnieuw iemand van de landbouwstand binnenkomt.” Namen worden nog niet genoemd, maar we tippen op Stefaan Van Coillie. Ook Griet Coppé, op vandaag 61, houdt er rekening mee dat het het voor haar geen volle zes jaar wordt.

Twee wissels lijken er dus zo goed als zeker aan te komen, maar mogelijks zit er ook nog een derde in de pipeline : Dirk Lievens is immers ongeveer even oud als Griet Coppé en kijkt mogelijk dus ook tegen een gedeeld mandaat aan. Voor het departement cultuur zijn er met Mieke Vanbrussel en Astrid Deceuninck alvast gegadigden. Het zou de bedoeling zijn dat de interne wissels bij CD&V tegelijk worden voltrokken, allicht halfweg de bestuursperiode.

Astrid Deceuninck: “Ik ben een doener en wil dingen verwezenlijken”

Astrid Deceuninck (40) is bij CD&V door de grote poort binnengekomen en ze zette bij haar eerste verkiezingsdeelname meteen ook een flinke score neer. En dat gaf haar op verkiezingszondag wel even vleugels. “Ik had min of meer 1.000 voorop gesteld als doel, en toen men mij zei dat ik daar vlotjes boven ging, dan leefde ik toch even op een wolk. 1.630 voorkeurstemmen, dat kan toch tellen hé, en dat is zelfs meer dan de score van zittend schepen Dirk Lievens.”

Toch beseft Astrid dat dit haar niet per definitie een ticket geeft voor het schepencollege. “Ik ben helemaal nieuw in de politiek, dus laat me maar eerst tijd en ruimte om me geleidelijk aan in te werken. Maar aan de andere kant loochen ik ook niet dat ik in de politiek ben gegaan om dingen te gaan verwezenlijken voor de mensen. Ik ben van nature nogal een doener, iemand die de hand aan de ploeg wil slaan. En dus zie ik me op termijn wel functioneren als schepen. Wanneer precies en met welke bevoegdheid, dat laat ik aan de partij over. Het is trouwens absoluut niet zo dat ik als kunsthistorica per se cultuur zou willen, ik heb een érg brede belangstelling.”

Tom Vandenkendelaere: “Met volle goesting verder voor Europa”

Europarlementslid en die ambitie bergt hij tot nader order niet op. “Volgend jaar zijn er inderdaad Europese verkiezingen, en ik zou graag mijn zetel daar verlengen. Maar we moeten de dingen wel in hun juiste volgorde zien. Eerst is het aan de CD&V om de mensen aan te duiden die op de Europese lijst zullen staan. Ik hoop alvast dat ik daarbij zal zijn en als dat zo is, dan ga ik keihard campagne voeren. En als ik herverkozen word, dan zal ik effectief ook zetelen.”

Wat er in dat geval op 1 januari 2021 moet gebeuren ? Dat weet ik nu nog niet. Maar het is effectief wel zo dat het mandaat van Europees parlementslid onverenigbaar is met een schepenpost in een stad als Roeselare. Dan zal ik inderdaad nog heel goed moet afwegen en nadenken waarvoor ik kies. Maar zover is het lang nog niet. Ik start straks met groot enthousiasme in de nieuwe Roeselaarse gemeenteraad, een ideaal platform om me te gaan inwerken in de échte Roeselaarse materie.” (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier