“Ze blijft ons verrassen”: trotse ouders op de eerste rij bij eedaflegging van kersverse minister Melissa Depraetere

Melissa Depraetere met haar ouders Ann en Patrick in het Vlaams parlement. © gf
Phebe Somers

Melissa Depraetere (32) uit Harelbeke heeft in het Vlaams parlement de eed afgelegd als minister. Haar ouders beleefden dat bijzondere moment vanop de – figuurlijke – eerste rij. “Ongelooflijk dat we dit nog mogen meemaken”, aldus haar vader Patrick.

Patrick Depraetere en Ann Gheysens trokken maandagmiddag met de trein naar Brussel om de eedaflegging van hun dochter bij te wonen. Afgelopen weekend raakte namelijk bekend dat Melissa Depraetere (Vooruit) uit Harelbeke Vlaams minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd zal worden.

“Een jaar geleden hadden we dit uiteraard nooit verwacht, toen ze als twintiger in de politiek stapte al helemaal niet. Het is allemaal plots heel snel gegaan, eerst dat voorzitterschap, haar persoonlijke resultaat als lijsttrekker, nu haar ministerschap. Ze blijft ons verrassen, bij elke stap die ze zet”, vertelt haar vader. “We zijn natuurlijk heel trots, ongelooflijk dat we dit nog mogen meemaken. Maar als ik eerlijk ben, heeft het ons nooit uitgemaakt op welk niveau ze aan politiek deed. Of dat nu lokaal of in Brussel is, we hebben altijd gewild dat ze kan doet wat ze graag doet. Zolang dat het geval is, zijn wij tevreden.”

Drukke agenda

Melissa was jarenlang (hoofd)leidster van de Chiro in Deerlijk, daar is haar politiek engagement initieel ontstaan. “Ze kwam geregeld in aanraking met kansarme gezinnen, ik denk dat ze toen heeft beslist dat ze iets wilde betekenen voor mensen die het minder gemakkelijk hebben. Ze is altijd iemand geweest die mensen wou helpen. De bevoegdheden die ze kreeg passen daarom heel goed bij wie ze is en wat ze wil doen, vooral Jeugd en Wonen staan haar op het lijf geschreven”, meent Patrick.

“Ze moet vooral doen wat ze graag doet. Op welk politiek niveau dat is, maakt ons eigenlijk niet uit”

Een ministerpost betekent ook een nog vollere agenda dan dat ze nu al had. “We zagen haar nu al zo weinig”, lacht Patrick. “Wij passen ons wel aan aan haar agenda, sommige verjaardagen worden dan ook wel eens twee maanden na datum gevierd. Dat is nu eenmaal zo, maar ik vind wel dat ze er een punt van maakt om tijd vrij te maken voor haar familie en vrienden. En dat appreciëren we natuurlijk”, klinkt het.

(lees verder onder de foto)

Melissa Depraetere legde maandagmiddag de eed af.
Melissa Depraetere legde maandagmiddag de eed af. © BELGA

Of ze bang zijn dat Melissa haar West-Vlaamse roots zal verliezen in Brussel? “Dat denk ik écht niet”, aldus papa Depraetere. “Melissa is heel trots op haar eigen stad en zet zich ook op dit niveau in voor de inwoners. Ik ben er redelijk zeker van dat ze in Harelbeke zal blijven wonen, dicht bij haar vrienden. Die thuishaven is heel belangrijk voor haar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier