“We zijn echt in slaap gesust”: Kristien Verbelen (Vlaams Belang) mag naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers
“Ik wil in Brussel een aantal West-Vlaamse thema’s op de politieke agenda zetten”, zegt Kristien Verbelen (42) die voor het Vlaams Belang in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers mag gaan zetelen.
Kristien Verbelen (42) werkt als bediende ‘verkoop’ in de prefab betonindustrie, maar zegt dat ze noodgedwongen haar job zal moeten opgeven om in de Kamer van Volksvertegenwoordigers te zetelen. Deze moeder met vier kinderen is afkomstig uit Waasmunster, maar verhuisde in 2006 naar West-Vlaanderen en heeft sindsdien voor het Vlaams Belang aan alle verkiezingen deelgenomen.
Spannend
“Tot voor kort was dat op onopvallende plaatsen, maar dit keer kreeg ik de derde plaats op de Kamerlijst toebedeeld, met zicht op een zitje in het federaal parlement. Na de peilingen had ik gehoopt om verkozen te geraken, maar het bleef zondagavond toch spannend tot op het laatste moment”, vertelt een dolgelukkige Kristien Verbelen. Ze rijfde 10.532 voorkeurstemmen binnen en mag dus binnenkort naar Brussel om er haar mandaat uit te oefenen. In Oostkamp is zij lokaal voorzitter van Vlaams Belang, schoonbroer Dieter Van Parys is gemeenteraadslid en fractieleider. “Ik ben blij dat ik ook in Oostkamp goed gescoord heb”, vervolgt Kristien Verbelen, die op de steun van 228 Oostkampse kiezers kon rekenen. Haar partij behaalde er voor de Kamer 20,9 procent van de stemmen en moet enkel N-VA (24,8 procent) laten voorgaan.
Ter vergelijking: de populairste politica op de federale lijst zondag in Oostkamp was Melissa Depraetere (1.302 stemmen) van Vooruit, de populairste politicus Jean-Marie Dedecker (1.076) van N-VA. Opvallend detail: uittredend Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) haalde in Oostkamp 2.044 stemmen binnen op de Vlaamse lijst.
Kritisch
Heeft Kristien Verbelen het Vlaams-nationalisme met de paplepel binnengekregen? De kersverse politica stelt: “Ik kom uit een Vlaams nest en mijn ouders hebben in een ver verleden deelgenomen aan de lokale politiek in het Waasland. Maar in mijn ouderlijk huis heb ik, als tiener, vooral geleerd om kritisch naar de actualiteit te kijken.”
De Oostkampse politica wil in Brussel enkele West-Vlaamse thema’s op de politieke agenda zetten: “De mensen uit onze provincie voelen als eersten de gevolgen van die niet aflatende stroom migranten.”
“Er moet een oplossing uitgedokterd worden voor de overlast van de transmigranten aan onze kust. Daarnaast merk ik dat asielcentra hier als paddenstoelen uit de grond schieten.”
Voor deze Oostkampse politica, die graag uit het partijprogramma citeert, moet de veiligheid van de West-Vlamingen bovenaan de agenda staan: “Onze provincie grenst aan Frankrijk, waar het de criminelen veel te gemakkelijk gemaakt wordt. Die stijgende onveiligheid en grenscriminaliteit moeten aangepakt worden.”
Kristien Verbelen toont zich op sociaal vlak super ambitieus: ze eist een splitsing van de sociale zekerheid, een doel dat een staatshervorming vereist, waarvoor een twee derden meerderheid in het parlement nodig is: “Als wij in Vlaanderen ons niveau op het gebied van zorg en welzijn willen behouden, moeten we ingrijpen. Op dat vlak zitten we met een communautair probleem, het geld stroomt van noord naar zuid. We moeten die sociale zekerheid splitsen, daar wil ik mijn schouders onder zetten. Op die manier kunnen we met evenveel geld een beter beleid voeren zodat de Vlaming de zorg krijgt waar hij recht op heeft!”
Oorlog
Tenslotte wil allround politica Kristien Verbelen zich toeleggen op landsverdediging: “De Tweede Wereldoorlog lijkt heel lang geleden, maar de oorlog in Oekraïne is niet zo ver weg. Wij West-Vlamingen zouden in de eerste plaats moeten weten wat een oorlog kan aanrichten, dat willen we nooit meer meemaken.”
“We zijn in slaap gesust en Defensie is jaren stiefmoederlijk behandeld. Meer investeren in Defensie, daarvoor wil ik ijveren. Militaire afschrikking is de beste preventie tegen oorlog”, aldus deze politica. In welke Kamercommissie zal ze zich mogen uitleven? “Mijn voorkeur? Een van de opgesomde domeinen, maar het is niet aan mij om dit te beslissen”, besluit Kristien Verbelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier