Van hoofdleidster in de Chiro naar Vlaams viceminister-president: wie is Melissa Depraetere?
Melissa Depraetere wordt dus viceminister-president en minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd in de Vlaamse regering. De jonge West-Vlaamse politica is de voorbije jaren, vaak zij aan zij met Conner Rousseau, als een komeet naar het Wetstraatfirmament geschoten. Ze moest meermaals onverwacht invallen, eerst als Kamerfractieleider, ter vervanging van Meryame Kitir, en nadien als voorzitter van de partij toen Conner Rousseau een stap opzij zette na de controverse rond zijn ongepaste uitspraken onder meer over de Roma-gemeenschap.
Melissa Depraetere (12 mei 1992) komt uit Harelbeke, waar ze actief was in de Chiro als hoofdleidster en ook De Pamperbank uit de grond stampt, een vzw die luiers voorziet voor kansarme gezinnen. Ze start haar politieke carrière als parlementair medewerkster van haar stadsgenoot Alain Top. Ze bijt er zich vast in het F-16-dossier en spit in 2018 een studie boven die aantoont dat de levensduur van de gevechtsvliegtuigen nog verlengd kan worden. Het hele dossier brengt N-VA-minister van Defensie Steven Vandeput, die besliste om de F-16 te vervangen door de F-35, in verlegenheid.
In 2019 krijgt ze de tweede plaats op de West-Vlaamse sp.a-lijst voor de Kamer. Ze raakt verkozen en wordt in 2020 fractieleidster nadat haar voorgangster Meryame Kitir minister wordt in de nieuwe federale regering. Depraetere focust zich op thema’s als koopkracht en consumentenbescherming. Zo beweegt ze de regering er onder meer toe de bundelverkoop van woonkredieten en verzekeringen door banken aan te pakken en ijvert ze voor een minimumrente bij de banken.
Onder vuur
Depraetere is een generatiegenote van partijvoorzitter Conner Rousseau en staat ook te boek als een vertrouwelinge van de Oost-Vlaming. Samen belichamen ze de vernieuwingsoperatie die voormalig voorzitter John Crombez doorvoerde voor de verkiezingen van 2019 en waar bijvoorbeeld ook Vlaams Parlementsleden Maxim Veys en Hannes Anaf exponenten van zijn.
Depraetere blijft Rousseau ook verdedigen op het moment dat hij in het voorjaar van 2023 onder vuur komt te liggen voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag in zijn privéleven en ook wanneer blijkt dat hij zich racistisch heeft uitgelaten tijdens een dronken avond op café in Sint-Niklaas. Uiteindelijk ziet Rousseau zich genoodzaakt toch ontslag te nemen omwille van die uitspraken. In november volgt ze hem op als interim-voozitster.
Stemmenkampioen
De partij valt aanvankelijk sterk terug in de peilingen, maar bij de verkiezingen weet Depraetere haar partij toch naar 13,85 procent (Vlaams Parlement) en 13,0 procent (Kamer) te leiden. Weliswaar nog een stuk lager dan de peilingen onder Rousseau, die tot 16 procent gingen. Zelf haalt ze met 63.917 stemmen het hoogste resultaat van alle federale kandidaten in West-Vlaanderen.
Na de verkiezingen leidt Depraetere aanvankelijk samen met Conner Rousseau de Vooruit-delegatie in zowel de Vlaamse als de federale formatie. Gaandeweg worden de taken gesplitst en gaat ze eerder voor de Vlaamse onderhandeling.
Intussen nam Rousseau ook opnieuw de fakkel over als partijvoorzitter. In juli raakte hij met 94 procent opnieuw verkozen.
Melissa Depraetere vormt een koppel met Kenneth Vermeulen, die op de communicatie-afdeling van de partij werkt. Het koppel trouwde in oktober 2022 en woont in Stasegem, bij Harelbeke. (Belga/LK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier