Restauratiepremie voor voormalig houten vissersvaartuig N.116 Nostalgie in Koksijde

De N.116 Nostalgie weer op het droge nadat hij was gezonken in Nieuwpoort (Gemeente Koksijde)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De N.116 Nostalgie, de oudste overgebleven nog varende houten vissersboot die in 1961 in Zeebrugge werd gebouwd op de werf Leon Degraeve, krijgt een nieuwe toekomst als ‘recreatief musemschip’. Voor de restauratie van de voormalige houten garnalenvissersboot heeft Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, een premie veil van 1.177.063,80 euro.

In 2022 kocht de gemeente Koksijde de N.116 Nostalgie aan om de museale werking van het NAVIGO Visserijmuseum uit te breiden. De N.116 Nostalgie werd geregistreerd als beschermd varend erfgoed om zijn historische, sociaal-culturele en industrieel-archeologische waarde, en lag sindsdien in de haven van Nieuwpoort. Er werd een beheerprogramma opgesteld om het schip na restauratie en uitrusting voor de garnalenvisserij in te zetten om bezoekers mee te nemen op zee, waarbij ze konden ervaren hoe het vissersleven er in de jaren 1960 aan toe ging.

In oktober 2023 zonk de N.116 Nostalgie echter in de haven van Nieuwpoort, maar gelukkig kregen de hulpdiensten het schip snel weer op het droge en kwamen de toekomstplannen niet in gevaar. Met de subsidie van de Vlaamse overheid kunnen de restauratieplannen optimaal worden gerealiseerd, en kunnen bezoekers in de toekomst aan boord voor een rondvaart met een authentieke houten garnalenvisser.

De N.116 Nostalgie is het oudste houten vissersvaartuig van Belgische makelij. Oorspronkelijk werd hij in Oostende werd geregistreerd als de 0.116 Lucie-Jenny en ingezet voor de kustvisserij met een uitrusting voor de boomkorvisserij. In 1973 werd de 0.116 omgedoopt tot Caroline, en in 2015 werd het de naam veranderd in N.116 Nostalgie, met als thuisbasis Nieuwpoort. In 2020 werd reder Eddie Cattoor de nieuwe eigenaar, wat voor de N.116 Nostalgie het einde van de carrière als kustvissersvaartuig betekende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier