Melissa Depraetere aangeduid als viceminister-president en minister van Wonen en Energie

Melissa Depraetere wordt viceminister-president in de Vlaamse regering. © BELGA
Laurens Kindt

De 32-jarige Melissa Depraetere uit Stasegem bij Harelbeke is aangeduid als minister van Wonen, Energie, Jeugd, Klimaat en Toerisme in de Vlaamse regering. Dat heeft Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bekend gemaakt. Depraetere wordt voor Vooruit ook viceminister-president.

Melissa Depraetere leidde de partij in juni naar een bescheiden verkiezingsoverwinning nadat Conner Rousseau tijdelijk uit de politiek was verdwenen, en wordt nu viceminister-president voor de socialisten. De West-Vlaamse wordt bevoegd voor Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd. Depraetere krijgt dus als West-Vlaamse onder meer het heikele dossier van de nieuwe hoogspanningsverbinding Ventilus op haar bord.

Caroline Gennez krijgt Welzijn en Armoede, Cultuur en Gelijke Kansen op het bord. Dat maakt van haar een “superminister”, zegt voorzitter Rousseau. “We hebben twee topportefeuilles binnengehaald.”

Vooruit zal dus twee ministers leveren en geen drie, maar de partij sleepte ook de voorzitter van het Vlaams Parlement uit de wacht. Wie dat wordt is nog niet duidelijk: de partij belooft meer uitleg op het partijbureau van maandag.

Melissa Depraetere werd in juni verkozen als lijsttrekker voor de Kamer. Dat zitje zal ze nu moeten afstaan. Ze wordt er opgevolgd door Axel Weydts uit Kortrijk. Weydts is momenteel schepen van Mobiliteit in Kortrijk.

Ondertussen is ook duidelijk geworden dat we nog een tweede West-Vlaamse minister krijgen. Ook Hilde Crevits uit Torhout is voor CD&V voorgedragen als viceminister-president. Crevits is al onafgebroken lid van de Vlaamse regering sinds 2007. In de vorige regering had Crevits nog de portefeuille Welzijn, maar die bevoegdheid speelt ze dus kwijt aan Caroline Gennez. (Belga/LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier