Kandidaten uit Westhoek voor Open VLD bekend: “Evenwicht tussen ervaren en jonge nieuwe gezichten”

De kandidaten van de Westhoek voor Open VLD. © EF
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Op de Grote Markt van Ieper maakten lijsttrekkers Vincent Van Quickenborne (federaal) en Jasper Pillen (Vlaams) hun kandidaten uit de Westhoek bekend. Op die lijst staan zowel bekende als nieuwe gezichten. “Onze inzet is duidelijk: meer groei, meer jobs, meer netto.”

Federale lijst

Bert Verhaeghe (41 jaar) uit Wervik krijgt de derde plaats op de federale lijst. Dat is een plekje hoger dan bij de federale verkiezingen in 2019. Eerder werd bekend dat Mercedes Van Volcem uit Brugge de tweede plaats op die lijst krijgt. Met Verhaeghe is de top drie van de federale lijst dus volledig gekend. Op plaats 5 komt Charlotte Castelein (43 jaar), schepen in Koksijde en onderneemster bij het familiebedrijf Castelein.

Uit Ieper komt Sarah Bouton (40 jaar) op plaats 8. Bouton is gemeenteraadslid in Ieper en actief op het kabinet van Federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt. Stéphane Buyens (63 jaar), die schepen is in De Panne en bekend van het gerenommeerde restaurant ‘Le Fox’ in De Panne, neemt de 14de plaats in. De lijst bij de effectieven wordt geduwd door Sabien Lahaye-Battheu (56 jaar), sinds 2019 de West-Vlaamse gedeputeerde voor de partij. Ze drukte daarbij haar stempel op toerisme, ruimtelijke ordening en onderwijs.

Vlaamse lijst

Op de Vlaamse lijst is Iepers burgemeester en Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (48 jaar) de tweede kandidaat op de effectieve lijst. Ze gaat resoluut voor de tweede Vlaamse zetel in onze provincie. “Het is met veel enthousiasme dat ik opnieuw op de tweede plaats van de Vlaamse lijst voor Open VLD mag staan”, zegt Emmily Talpe. “Een lijst die trouwens een heel mooie mix is geworden van ervaring en vernieuwing. Jasper Pillen ken ik al een tijdje en is bijzonder sterk bezig, we trekken als een gesmeerde tandem naar de kiezer. Ik kan ondertussen al rekenen op negen jaar ervaring in het Vlaams parlement. Die ervaring leert me dat het belangrijk is dat er in Brussel vertegenwoordigers zijn die op de tafel kloppen als het gaat over de belangen van de streek. Ik laat in het parlement geen kans onbenut om mijn trots over onze mooie streek te benadrukken, en tegelijk te hameren op onze eigenheid. Die is vaak heel anders dan in andere streken.”

De combinatie van het parlement met het burgemeesterschap vindt Talpe een sterke troef. “Enerzijds kan je de problematieken uit je eigen stad rechtstreeks aankaarten bij de bevoegde ministers, anderzijds ben je voortdurend op de hoogte van wat er beweegt op het hoger niveau”, zegt ze. “Denk aan nieuwe regelgeving of kansen voor subsidies. Ik koos er de voorbije jaren bewust voor thematieken op te volgen die Ieper sterk aanbelangen, met name toerisme, buitenlands beleid, landbouw en plattelandsbeleid. Verder krijg je als volksvertegenwoordiger de kans een sterk netwerk op te bouwen over de stadsgrenzen heen. Wekelijks zit je met heel wat burgemeesters en schepenen samen, zo leer je ook van je buur.”

Achter Emmily Talpe staat op plaats 5 Julie Paelinck (35 jaar) uit Koksijde, gemeenteraadsvoorzitter in haar thuisgemeente en actief in het onderwijs. De 13de plaats is voor Sophie Vangheluwe (46 jaar), gemeenteraadslid in Zonnebeke en actief als landbouwster. Met een hart voor boeren zal zij de campagne in trekken. De 14de plaats wordt ingenomen door Melany Gadeyne (40 jaar) uit Wervik, een onderneemster die aan haar eerste Vlaamse campagne begint. Bij de opvolgers staat op de 2de plaats Bram Meeuw (29 jaar) uit Poperinge, die fractieleider is voor de partij in de gemeenteraad van de Hoppestad. Plaats 3 is voor Lieselot Van Mol (33 jaar) uit Nieuwpoort. Momenteel is zijn aan de slag als project- en communicatiemanager Netwerk Brandweer VVSG en ze was voorheen woordvoerder van de Open Vld-fractie in De Kamer. Bart Bostoen (39 jaar) vult plaats 10 in. Bostoen is zaakvoerder van immokantoor Huys Medard en was vroeger politiek actief als gemeenteraadsvoorzitter in Staden.

Europese lijst

Maandag maakte Open VLD haar Europese lijst bekend. Op plaats 3 prijkt Stéphanie Anseeuw (46 jaar) uit Koksijde. In haar thuisgemeente is ze schepen van onder meer burgerlijke stand, cultuur en kinderopvang. Tussen 2004 en 2007 was ze ook senator voor Open VLD.

Combinatie van jonge en nieuwe gezichten

“Ook in de Westhoek hebben we zeer sterke kandidaten op onze lijsten staan”, zegt Vincent Van Quickenborne, lijsttrekker op de federale lijst. “Ervaring en enthousiasme zijn de succesrecepten waarmee Bert, Charlotte, Sarah Stephane en Sabien de campagne intrekken. We vormen samen een heel goed team voor de Westhoek.”

“Als Bruggeling doet het me een groot plezier dat de Westhoek met hun jongeren talrijk is vertegenwoordigd op onze Vlaamse lijst”, zegt Jasper Pillen, lijsttrekker Vlaamse lijst dan weer. “Er zit veel talent in deze regio en dat zien we op deze lijst. Ook hier hebben we een mooie combinatie van jonge en nieuwe gezichten, aangevuld met sterke lokale mandatarissen. We trekken allemaal aan één zeel richting 9 juni.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier