Hilde Crevits in tranen nadat partijcongres CD&V regeringsdeelname goedkeurt: “Hilde is de grande dame van de partij”

Hilde Crevits reageert emotioneel wanneer het partijcongres CD&V de regeringsdeelname goedkeurt. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Laurens Kindt

CD&V vaardigt huidig ministers Hilde Crevits en Jo Brouns af in de nieuwe Vlaamse regering. Brouns combineert Landbouw en Omgeving, Crevits blijft viceminister-president en combineert dat voortaan met de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering en Samenleving. Op het partijcongres, dat de regeringsdeelname quasi unaniem goedkeurde, barste Hilde Crevits in tranen uit. “Hilde is de grande dame van de partij”, aldus partijvoorzitter Sammy Mahdi.

Voor Hilde Crevits uit Torhout is het al de vijfde keer dat ze benoemd wordt als minister in de Vlaamse regering. Crevits startte haar carrière als minister in 2007, toen ze Kris Peeters opvolgde als minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur. Na de verkiezingen van 2009 kreeg ze de portefeuille van Mobiliteit toebedeeld.

Bij de verkiezingen van 2014 behaalde Hilde Crevits een monsterscore van 112.557 voorkeursstemmen en werd daarvoor beloond met het viceminister-presidentschap in de regering van Geert Bourgeois en werd ze minister van Onderwijs. Vijf jaar later haalde ze zelfs ruim 130.000 voorkeursstemmen. Crevits werd toen opnieuw viceminister-president en kreeg ze Werk, Economie en Landbouw als bevoegdheden.

Na het ontslag van Wouter Beke switchte Crevits van departement en ging ze aan de slag op Welzijn. Op 9 juni 2024 was Hilde Crevits opnieuw lijsttrekker voor CD&V in West-Vlaanderen maar verschrompelden haar voorkeursstemmen tot ‘amper’ 77.533. Nu wordt de Torhoutse dus opnieuw viceminister-president en krijgt ze de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering en Samenleving.

Hilde Crevits verloor recent op heel korte tijd haar beide ouders en haar inwonende schoonvader. Daardoor zat ze niet aan tafel toen de onderhandelingen zaterdagochtend vroeg tot een regeerakkoord leidden. CD&V-voorzitter vroeg en kreeg voor Crevits een staande ovatie op het partijcongres van CD&V, dat de regeringsdeelname quasi unaniem goedkeurde. “Hilde is de grande dame van CD&V en een monument van de partij”, klonk het.

Eerder maakte Vooruit-voorzitter Conner Rousseau al bekend dat Melissa Depraetere voor zijn partij viceminister-president wordt in de Vlaamse regering. Met Depraetere en Crevits zetelen er dus nu twee West-Vlaamse ministers in die regering. Depraetere kreeg de bevoegdheden Wonen, Energie, Klimaat, Jeugd en Toerisme.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier