Gistelnaars staan straks op Vlaamse of federale kieslijst

De stad Gistel levert acht kandidaten. (foto Peter Maenhoudt)
Redactie KW

Op 9 juni trekken we naar de stembus om de vertegenwoordigers in het Vlaams, federaal en Europees halfrond te kiezen. Daarbij ook enkele Gistelse politici.

Zo staat Geert Cappelle op de zesde plaats van de Vlaamse kieslijst van Open VLD. Hij is sinds juni 2022 voorzitter van de Gistelse gemeenteraad en zal later, op zondag 13 oktober, op de lokale lijst Team Burgemeester staan. Burgemeester Gauthier Defreyne zelf werd door de nationale partijleiding van de liberalen gevraagd om op een Vlaamse of federale kieslijst te staan – net als vader Roland zo’n vijftien jaar terug – maar hij bedankte vriendelijk. “Ik had eerder al aangekondigd met de lokale lijst Team Burgermeester volledig op Gistel te focussen en blijf bij die beslissing”, aldus Defreyne.

Bij Vooruit zien we Ben Van Quathem op de Vlaamse kieslijst, als vierde opvolger. Hij is in Gistel voorzitter van de socialisten. Schepen Michel Vincke staat niet op een bovenlokale kieslijst. “Ik richt me helemaal op de gemeenteraadsverkiezingen en Gistel”, laat hij optekenen.

Wim Aernoudt, onder meer schepen van Ruimtelijke Ordening en provincieraadslid, bekleedt voor N-VA de zevende plaats op de lijst voor het federaal parlement. “Zoals België op vandaag wordt bestuurd, kan het gewoonweg niet verder”, motiveert hij z’n kandidatuur.

Ook van oppositie

Gemeenteraadslid voor Groen Andy Versyck komt op voor de Kamer, terwijl Vitali Stroukov als voorzitter van Jong Groen Middenkust op de Vlaamse kieslijst zal staan.

Vlaams Belang ziet Michael Vanparys, lokaal afdelingsvoorzitter sinds april 2023, een zeventiende plaats innemen voor het Vlaams Parlement. “Ik ben afkomstig uit een visserijfamilie en wil dan ook de complexe regelgeving voor vissers en landbouwers vereenvoudigd zien”, is een van Vanparys’ drijfveren. Bo Malengier, zijn vriendin, staat als vierde opvolger op de lijst van het federaal parlement.

Bij CD&V worden de Gistelse namen later bevestigd.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier